JUSS OG SAMFUNN

Microsoft-skeptiker rådgir IT-politikken

Fornyelsesministeren kan lite om IT, men hennes nærmeste rådgiver Jørund Leknes ivrer etter åpen kildekode.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. okt. 2005 - 07:37

digi.no var en av de første til å intervjue fornyelsesminister Heidi Grande Røys fra SV, som tok over for moderniseringsminister Morten Andreas Meyer. Røys har ikke selv bakgrunn innen IT, og ba om å slippe å svare på de fleste spørsmål om fremtidige planer for IT-satsingen.

Nå er Jørund Leknes utnevnt til politisk rådgiver for Røys, og i motsetning til sin sjef, kommer han inn i posisjonen med sekken full av planer for IT-politikken. Mye tyder på at han vil bli svært sentral i utformingen av regjeringens IT-politikk.

digi.no konstaterte under valgkampen at SV var det eneste partiet som tok opp IT. Nå har de fått hele ledelsen i «IT-departementet» som er omdøpt fra Moderniseringsdepartementet til Fornyelsesdepartementet. Og Leknes har vært mye av drivkraften i SVs IT-politikk.

De som fryktet at Morten Andreas Meyers IT-initiativer blir lagt på is med ny regjering, kan kanskje puste litt ut. Leknes har definitivt ambisjoner om å videreføre Meyers arbeid med Minside.

– Det blir viktig å videreføre Minside og få inn flest mulig tjenester så vi kan ha en felles portal for tilgang til alt offentlig, sier han.

På ett punkt er han svært uenig med Meyer. Han ønsker ikke å privatisere, men å bygge en sterk offentlig sektor. Men på tross av at målet er annerledes, velger han samme midler som Meyer når det gjelder IT. Leknes ser på effektivisering av offentlig sektor gjennom bruk av IT som den beste måten å garantere en sterk stat.

Leknes sier han absolutt vil følge opp Meyers eNorge-plan, men hevder SV har større ambisjoner enn Meyer.

– Vi skal være bedre enn Morten Andreas Meyer. Det er mye som er bra med det han har gjort, men vi vil heve ambisjonene, sier han.

En av ambisjonene er å lære opp befolkningen, og viske ut kunnskapsskiller mellom klasser og gammel og ung. Et annet mål er å gi offentlig sektor mer kunnskap og støtte så de kan velge åpen kildekode-produkter.

– Det trenger ikke skje gjennom tvang. Det er bedre å øke kompetansen og dermed gjøre det enklere å ta i bruk åpen kildekode for de som ønsker det, sier han.

Arbeidet som nå er satt i gang av Meyer krever en god del koordinering av IT-politikken, og det er ikke sikkert at alle lokale IT-sjefer vil være like velvillige. Meyer snakket om å slå hull mellom siloene i offentlig sektor, og i motsetning til tidligere statsråder var han villig til presse på for å få til samkjøring.

– Det vil være en stor utfordring, og det er lettere og mer legitimt å styre det som skjer på statlig nivå. Der har vi mer styringsmyndighet enn i kommunene, sier han.

Å få kommunene til å legge sine tjenester inn på Minside er en fremtidig ambisjon.

En stund så det ut til at Grete Faremo, som driver lobbyvirksomhet for Microsoft, skulle komme inn i regjeringen. Leknes tilhører mer Microsoft-skeptikerne. Han har blant annet tatt opp bruken av proprietære Microsoft-formater på NRKs nettsider.

– Microsoft blir ofte fremstilt som den store stygge ulven. Jeg tror det er mange store stygge ulver. Microsoft bare utnyttet at man ikke har sterke nok retningslinjer. Det er problematisk at et enkeltselskap har så stor makt, sier han.

Leknes mener det må komme et regelverk for bruk av åpne standarder i offentlig forvaltning.

– Ellers blir det som om du ringer et offentlig kontor og får beskjed om at de ikke kan snakke med deg fordi du ikke har Nokia-telefon, sier han.

Leknes er student og bare 23 år gammel. Han har definitivt peiling på data, også sammenliknet med andre på sitt eget alderstrinn. Nylig kom han på femteplass i norgesmesterskapet i programmering.

Han studerer nå politisk økonomi ved NTNU i Trondheim, men er nesten ferdig som dataingeniør.

– Kompetanse innen spesielle algoritmer er kanskje ikke så viktig for utforming av politikken. Men det er viktig å ha forståelse, og det blir ikke så lett å vippe meg av pinnen i IT-spørsmål, sier han.

Egne erfaringer gir inspirasjon til kampen for åpne dokumentstandarder.

– Jeg har sittet og slitt med å finne ut hvordan et dokumentformat som ikke er åpent er bygget opp, sier han.

Leknes har prøvd seg på «reverse engineering».

– Kun på det som er lovlig, skyter han inn.

Han har vært Linux-bruker, men innrømmer også å være Microsoft-bruker og prøver å holde seg til åpne standarder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.