Den avgåtte regjeringen rakk å foreslå at det skal innføres maksimumsgrense for skattegunstig hjemme-PC-kjøp på 10 000 kroner over tre år.
Reaksjonene fra bransjen har vært til dels kraftige. Dette er kroken på døra for hele ordningen, hevder Lasse Steen i Stretto, som for anledningen benytter Forbruker.no som talerør.
Steen bygger hele sin forretning på hjemme-PC-ordningen, og derfor er dette dramatisk. Målet med ordningen var aldri å smøre Steen eller andres lommebok, men å bedre IT-kunnskapen i befolkningen.
IKT-Norge har også meldt sin skepsis til maksgrensen. Det opplyses at brukerne av ordningen kan tape 7 000 kroner på endringene. Dette bygger på at en gjennomsnittlig hjemme-PC-avtale visstnok koster hele 25 000 kroner.
Disse tallene brukes nå for å vise at den nye grensen er altfor lav. De kan like godt bevise det motsatte, nemlig at hjemme-PC-ordningen er blitt misbrukt. Den er brukt til å selge langt mer enn det som bidrar til å heve IT-kompetansen.
Les også:
- [22.11.2005] Tilpasser nye hjemme-PC krav
- [08.11.2005] Vil kreve kurs for skattefrie PC-er
- [04.11.2005] Kampanje for hjemme-PC under falsk flagg
- [02.11.2005] LO og NHO sammen for hjemme-PC
- [25.10.2005] Dette kan du få for 10.000 kroner
Målet må jo være å få brukbart utstyr ut til folk som ellers ikke ville tatt seg råd til det. Isteden har man lesset på med store flatskjerm-TV-er, videokameraer, altfor dyre PC-er og annet tilbehør som kan kobles til PC-en via en USB-ledning.
Det er selvsagt hyggelig med rabatter, men de som ønsker seg dette utstyret kan kjøpe det for egne penger. Det er liten vits i at fellesskapet skal betale for dyre PC-er, store TV-skjermer eller videokameraer. Det finnes bedre ting å bruke fellesskapets penger på.
Steen hevder at man ikke får annet enn en svært billig PC som allerede er utdatert til under 10 000 kroner. Han kan ikke ha fulgt med på prisutviklingen siden forrige århundre, og i hvert fall ikke det siste året.
Sannheten er at rimelige PC-er i dag fungerer helt fint, og det tar lengre tid før de blir utdatert ett for ti år siden. Det finnes ikke en maskin på markedet som ikke takler alt av nettsurfing, filmfremvisning og kontorprogrammer. De fleste takler også mange spill.
Vår søsterpublikasjon Dinside.no/data har satt sammen pakker for å vise hva man får for 10 000 kroner. De har blant annet bedt produsentene sette sammen student-PC-er til 6 000 kroner, inkludert skjerm. For dette får man en stasjonær maskin med AMD Sempron 2800+ prosessor, 512 MB minne, 160 GB harddisk, DVD-brenner og TV-kort. Pakken inkluderer også sikkerhetsprogrammer og kontorprogrammer, og full garanti i tre år.
For de resterende 4 000 kronene foreslår Dinside å kjøpe en svært avansert skriver fra Canon (iP5200) og et digitalkamera. Det er også mulig å få en kombinert skriver, skanner og kopimaskin til rundt tusenlappen.
For dem som krever litt mer, anbefaler Dinside «et råskinn av en PC» som koster 12 000 kroner, inkludert 19-tommers skjerm og flere spill. Ved å bytte ut grafikkortet med noe enklere kommer man ned i 10.000 kroner.
Bærbare PC-er har også blitt svært mye billigere. De billigste er helt nede i 5 000 kroner, men for å få noe skikkelig vil mange se heller velge maskiner til mellom 8 000 og 10 000. Små lekre versjoner og bærbare spill-PC-er er langt dyrere, men igjen er spørsmålet om det er en offentlig oppgave å sponse dette.
Det kan være gode grunner til å gå over 10 000 kroner når man skal ha både PC, skriver, skjerm, support og programvare. Men det bør være mulig å klare seg innenfor grensen, og det overskytende kan man godt betale for selv.
En annen skattesparende ordning, BSU, har en maksgrense som nå heves til 20 000 kroner, men den gir bare 20 prosent besparelse, og husprisene er noe høyere enn PC-prisene.
Undertegnedes personlige PC koster godt under 10.000 kroner, inkludert 19-tommers skjerm og skriver, og den takler Doom3 og de andre nye spillene.
10 000 kroner bør være en grei grense for å skaffe det nødvendige. De som ønsker noe mer kan jo benytte seg av hjemme-PC-ordningen, og betale for ekstrautstyret selv.
For hjemme-PC-leverandørene er dette likevel full krise, og de hadde fortjent et lengre varsel. Det er klart at det blir nesten umulig for dem å selge det ekstra videokameraet med samme margin, når brukeren ikke lenger får skattefordel av det. Men kanskje andre, billigere aktører får dette ekstrasalget?
Størrelsen på avtalene vil helt sikkert gå ned hvis dette vedtas. Det er rett og slett ikke så mange som egentlig trenger nytt IT-utstyr verdt 25 000 kroner. Men dermed får man antagelig mer fornuftige IT-innkjøp også. Kundene legger kanskje ikke inn de ekstra unødvendige kronene når ikke staten er med og spleiser.
Det er også sannsynlig at antallet hjemme-PC-avtaler vil gå ned på grunn av 10 000-kroners grensen. Spørsmålet er om dette vil skade IT-kunnskapen i befolkningen, eller om man bare mister dem som uansett ville kjøpt en dyr PC.
Bruk heller pengene på å fjerne momsen på en billig PC-er for registrerte arbeidsledige, en hvert tredje år, for å hindre misbruk. Da når man flere som virkelig trenger mer IT-kompetanse, som mangler penger og som faller utenfor ordningen slik den er i dag.