De færreste har vel kunne unngå historiene om musikk-CDer fra Sony BMG, først og fremst utgitt i USA, som innholdt en svært tvilsom form for rettighetsstyring (DRM). Selskapet har gjort saken noe bedre ved å få underleverandøren til å rette opp den kanskje kritikkverdige egenskapen, men flere parter mener at plateselskapet har begått lovbrudd ved å gi ut plater med en slik løsning.
Dermed er det trolig duket for søksmål.
Les også:
- [30.12.2005] Sony vil gi erstatning for "rootkit"-skandale
- [22.12.2005] Texas utvider anklagene mot Sony BMG
- [22.11.2005] Sony BMG saksøkt for spionvarebruk
- [18.11.2005] Sony kan ha krenket DVD-Jons opphavsrett
- [14.11.2005] Også Microsoft bannlyser Sonys rootkit
- [14.11.2005] Sony legger antipirateri på is
- [10.11.2005] Trojaner utnytter Sony BMGs CD-rootkit
- [07.11.2005] Mener «CD-rootkit» kontakter Sony BMG
- [03.11.2005] Trekker «rootkit» fra musikk-CD-er
- [01.11.2005] Musikk-CD installerer «rootkit» i Windows
Ifølge News.com er Green Welling, et advokatfirma i San Francisco i ferd med å undersøke mulighetene for et klassesøksmål mot Sony BMG. Advokat og partner i selskapet, Robert Green, sier til News.com at man ifølge loven i California skal bli informert av musikkforhandleren om at et spionvare-lignende verktøy vil bli installert på brukerens harddisk før kunden kjøper platen.
I California har man også en lovsom sier at et selskap ikke har lov til å forlede en autorisert bruker til å installere en programvarekomponent ved å hevde at installasjonen er nødvendig for å "åpne, vise eller spille av en spesiell type innhold".
News.coms kommentator mener at Sony BMG med dette har et problem, siden Windows-programvaren knapt kan være nødvendig for å spille av musikken, siden platene fungerer fint på Macintosh-maskiner og i vanlige CD-spillere.
Tilsvarende lovtekster vurderes av en rekke andre, amerikanske stater, i tillegg til den amerikanske kongressen.
I Italia har organisasjonen ALCEI (Electronic Frontiers Italy) bedt den italienske utgaven av Økokrim om å etterforske saken og finne ut hvem som har vært ansvarlige for å utstyre CD-er med denne løsningen. Det skriver organisasjonen i denne siden (oversatt av Google). Det er likevel klart at Sony BMG hele tiden har sagt at selskapet ikke har utgitt musikkplater i Europa med denne løsningen, så det er ikke sikkert at noe lovbrudd har skjedd i Italia.
Til InternetNews.com sier Jason Schultz, advokat tilknyttet Electronic Frontier Foundation (EFF) i USA, at også de etterforsker Sony BMGs metoder for å finne ut om det er grunnlag for et klassesøksmål mot musikkgiganten. Dette vil bli avgjort i løpet av de følgende ukene.
Schultz sier videre han ikke vil bli overrasket hvis også andre organisasjoner vil komme med søksmål som et resultat av plateselskapets seneste aktiviteter.
- Jo mer vi finner ut om dette, desto mer ulovlig later det til å være, sier Schultz.