BEDRIFTSTEKNOLOGI

NRK tester ut DMB over DAB

NRK har testet ut DMB på DAB, og sverger til denne teknologien for digital kringkasting.

25. nov. 2005 - 07:17

Tv- og mobilbransjen står foran flere alvorlige utfordringer, for bransjen er splittet hvilken overføringsteknikk som skal bygges inn i telefonene.

Svenskene har allerede startet opp med tv-sendinger til mobilen via DVB-H, som er den standard for digital tv som når vanlige tv-antenner.

Nokia har satset på DVB-H. Deutsche Mobil og Samsung derimot satser på programvaren DMB, en spesialversjon av DAB og MDMS som sender tv-signalene som datapakker over vanlige 3G-nett.

Som den første i Europa har NRK testet ut mobil-tv og kringkastingsteknologi via DMB over DAB-nettet. Norge har i dag 70 prosent dekning for DAB-radio, og målet er full utbygging innen 2010.

– DMB har i en rekke tester vist seg å være mer lovende på mange områder enn DVB-H, sier seniorrådgiver Jørn Jensen i NRK til digi.no.

Direktør for mobile tjenester Gunnar Garfors i NRK mener DVB-H ikke egner seg for NRK. DVB-H krever mange master i forhold til DAB. Dette vil slite med signalstyrker og det er dessuten ikke ledige frekvenser.

Jensen framholder DMB på DAB som et robust alternativ for multimedietjenester.

NRK har i tillegg testet DMB ikke bare i mobiltelefoner, men også som nakkestøtteenhet, digitale kameraer, bærbare PC-er og videokameraer.

Med full DAB-dekning i Norge, kan det dermed snart være fullt mulig å ta en norgestur med bussen og se en tv-film på nakkestøtten.

Foreløpig er det de mest populære tv-programmene, nyheter og sport de mobile tv-seerne velger. Mange analytikere har spådd at bare noen typer programmer uten for mye detaljer egner seg for små skjermer.

Analyseselskapet Gartner har tidligere advart mot å tro på kommersielle lanseringer av mobil tv i 2006 slik mange av selskapene har lovet. Gartner påpeker at avtaler med tv-selskapene, teknologi, rollefordeling, teknikk som sikrer rettigheter og forhindrer piratkopiering er noe av det som skal på plass og spår lanseringer i 2007.

Nettradioredaktør Øyvind Nondal på minekanaler.org finner det på sin side vanskelig å tro at DAB vil ta av. Mediet er vanskelig, dyrt og tidkrevende å ta i bruk for lokalradio og nettbaserte radiostasjoner. Dette begrenser tilbudet og folk flest vil lytte på egen lokalradio.

Innkjøp av nytt radioutstyr i hjemmet eller til bil bare for å lytte til NRK eller P4 blir veldig bakvendt, mener han.

Han mener det må være mulig med toveis system for fremtidige multimedietjenester via Wimax. Det er dette som teller i det lange løpet og som bygger grunnlaget for et digitalt Norge.

Wimax kan levere trådløst over lange avstander og på den måten innovere bilradio og tv.

– Det koster svært lite å investere i WiFi for hjemmet, og utstyret kan brukes til både IP-telefoni, mottak av radio, musikk og video, sier Nondal.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.