JUSS OG SAMFUNN

Sony BMG saksøkt for spionvarebruk

Mange har tatt til orde for å saksøke Sony BMG etter de siste ukenes rootkit-skandale. Nå er de første søksmålene et faktum.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
22. nov. 2005 - 09:54

Etter at det ble kjent at Sony BMG benyttet programvare for rettighetsstyring som var basert på en rootkit-løsning, har flere grupper truet med søksmål.

Mandag ble det kunngjort at både statsadvokaten i Texas og Electronic Frontier Foundation (EFF) i California har saksøkt plateselskapet for brudd på antispionvare-lovgivningen i de to delstatene.

Ifølge Associated press krever EFF at Sony BMG i større grad må offentliggjøre tilbaketrekkingen av de 52 CD-titlene som var utstyrt med den omstridte rettighetsstyringen, samt gi kompensasjon til konsumentene for kostnader knyttet til avinstallering av programvaren. Plateselskapet har trukket de aktuelle CD-ene tilbake fra markedet, og tilbyr erstatning i form av blant annet CD-er uten rettighetsstyringen. Mer informasjon om dette finnes her. En liste over de aktuelle titlene er publisert på denne siden. Til sammen 2,1 millioner eksemplarer av disse CD-ene skal være solgt.

Statsadvokaten i Texas, Greg Abbott, anklaget Sony BMG for i smug å installere spionvare fordi XCP-programvaren skjuler filer den installere.

- Denne tilslørte komponenten kan gjøre datamaskiner sårbare for virus og andre sikkerhetsproblemer, sier Abbott, med støtte fra en rekke sikkerhetseksperter.

- Folk kjøper disse CD-ene for å lytte til musikk. Hva de ikke regner med, er den datamaskininvasjonen som er sluppet løs av Sony BMG, sier han.

Sony BMG har ikke vært villig til å kommentere søksmålene, men har tidligere protestert mot at deres løsning betegnes som spionvare.

Ifølge spionvareloven i Texas kan Sony BMG, hvis selskapet blir funnet skyldig, måtte betale opptil 100.000 dollar for hvert enkelt tilfelle hvor spionvaren har forvoldt skade. Abbott sier at det er snakk om tusenvis av tilfeller, men at pengene som eventuelt blir utbetalt, vil tilfalle staten.

Den californiske lovgivningen som EFF benytter seg av, forbyr innsamling av identifiserbar informasjon ved hjelp av villedende midler og tillater at konsumenter saksøker for å få erstatning for skader de er påført. EFF har i søksmålet også vist til lover om beskyttelse av konsumenter og om uredelig forretningspraksis.

Til Associated press sier Cindy Cohn, rettslig direktør i EFF, at Sony BMG må annonsere tilbaketrekkingen av CD-ene ved å bruke de samme markedsmetodene selskapet har benyttet for å selge CD-er, inkludert annonsert og radioreklame.

- Jeg mener det ikke er tilstrekkelig å legge ut en notis på selskapets nettsted, sier hun.

EFFs klage dekker også en annen antipirat-løsning Sony BMG har benyttet, MediaMax fra SunnComm Technologies. Denne er blitt benyttet også utenfor USA. En avinstalleringskomponent til denne regnes som svært risikabelt. En beskrivelse finnes på denne siden. SunnComm, selskapet bak selve løsningen, skal derimot ikke være nevnt i søksmålet.

EFF forsøker også å få en bedre redegjørelse om begge de teknologiene Sony BMG har benyttet, samt en slutt på lisensbetingelser som organisasjonen anser som skandaløse og konsumentfiendtlige, og som CD-kundene vanskelig kan velge bort.

EFFs omtaler av saken finnes på denne siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.