Den nye hjemme-PC-ordningen setter en grense på 10 000 kroner for skattefrie kjøp av PC. Det betyr ikke at alle pakkene som kjøpes blir på under 10 000 kroner, mener Thor Morten Bjørge, salgssjef for B2B i Komplett.
Komplett tror kundene vil kjøpe mer utstyr og dyrere pakker når de først er i gang, selv om skattefordelen stopper på 10 000 kroner.
– Tidligere hadde vi et snitt før på 18 000 kroner per hjemme-PC-pakke. Jeg tipper at den går ned, kanskje mot 14—15 000 kroner med den nye grensen, sier han.
De som kjøper pakkene vil ikke merke så mye forskjell. Beløpet over 10 000 vil dekkes av en finansieringsordning, og betaling av faste beløp vil skje månedlig som før.
For pengene som trekkes av nettolønna står man fritt til å handle hva man vil av ekstrautstyr og er ikke bunnet av de nye begrensningene.
Les også:
- [09.01.2006] HP med nye billige hjemme-PCer
- [25.11.2005] Dell med kraftige hjemme-PCer til 10.000
- [22.11.2005] Tilpasser nye hjemme-PC krav
Hvor store og fleksible pakkene vil bli, avhenger likevel mye av hva regjeringen beslutter, tror Bjørge. Han understreker at Kompletts ordning vil følge reglene til punkt og prikke. Det er bare 10 000 kroner som vil trekkes av bruttolønnen og dermed ikke skattes for. Kjøper man for mer enn dette vil det trekkes av nettolønna, altså etter skatt.
Problemet er hvordan dette skal organiseres. Hjemme-PC-leverandørene venter på en avklaring om momshåndtering fra departementet, opplyser Bjørge.
– Vi ønsker en ordning der man kan bruke momsreglene fra bruttotrekksordningen, så slipper arbeidsgiver å rapportere moms inn og ut, slik man må hvis det skal regnes som vanlige tjenester, sier han.
Dette er ikke et pengespørsmål, for så lenge det er arbeidstakeren og ikke arbeidsgiveren som betaler, så kan ikke denne momsen regnes mot moms på utgående varer. Momsen må betales uansett. Spørsmålet er om det må egne rutiner og ekstraarbeid til for å regnskapsføre moms på den delen av pakkene som går over bruttolønnskvoten på 10 000.
Hvis bransjen ikke får gjennomslag for dette vil flere bedrifter trolig sette grensen til 10 000 kroner. Dermed vil prisen på gjennomsnittspakken trolig synke enda nærmere 10 000.
Da Dell nylig lanserte sitt nye hjemme-PC-tilbud, hadde de fire pakker som alle kostet 10 000. De hadde ingen dyrere pakker, og trenger derfor ikke klarering av disse momsreglene.
Komplett tilbyr ferdigdesignede pakker i sin hjemme-PC-løsning, og vil ha pakker som koster akkurat 10 000. Men inntil reglene er avklart har de bedt kundene om å vente. Komplett lar også kundene skreddersy sine PC-er, på samme måte som ved vanlige PC-kjøp.
Prisene er også i all hovedsak de samme som ved vanlig nettbutikk-kjøp, forteller Bjørge. Dermed kan man kjøpe ekstrautstyr uten at dette blir noe dyrere enn ved vanlige kjøp. Store kunder som kjøper mer standardiserte pakker kan kanskje få en rabatt også på maskinvare, men i all hovedsak er det kostnadene til forsikring, finansiering og support som kan forhandles ned for store kunder, sier Bjørge.
Denne ganske gjennomsiktige prispolitikken gjør Komplett i stand til å legge ut mye informasjon om sine ordninger på nettsiden. De fleste andre leverandørene har ikke konkret informasjon om pakkene på nettsiden, med en oppfordring til å ta kontakt for å få tilbud.
Komplett selger i år mellom 2 000 og 3 000 hjemme-PC-pakker. Den billigste pakken som er solgt på Komplett kostet ned mot 7 000 kroner, opplyser Bjørge.