Sun går helt nye veier innen åpen kildekode med gårsdagens lansering av OpenSparc Project.
Det dreier seg om å frigi mye av underlaget for den nye prosessoren UltraSparc T1, en åttekjernet serverprosessor som kan håndtere 32 samtidige tråder, og som utfordrer spesielt Intel Xeon på pris kontra ytelse for typiske serverapplikasjoner.
Les også:
- [16.06.2009] Sun avliver prestisjeprosessor
- [11.12.2006] Lønnsomt å gi bort prosessor-design
- [03.02.2006] India-kortet skal fremme Solaris
- [25.01.2006] Sun burde solgt mer
- [08.12.2005] Sun foreslår nytt mål for servere
- [07.12.2005] Oracle tilpasser lisens til Suns åtte kjerner
- [06.12.2005] Sun lanserer Xeon-killer
- [14.11.2005] Sun klar med åttekjernet prosessor
Hittil har Suns Sparc-prosessorer vært tilgjengelige for lisensiering. Fujitsu har utviklet sine egne Sparc-prosessorer med utgangspunkt i en slik lisens.
Med OpenSparc-prosjektet går Sun et stort skritt videre. Det innebærer at ikke bare skal spesifikasjonene til UltraSparc T1 være tilgjengelige for alle. Også selve konstruksjonen, beskrevet i Verilog-kode, skal publiseres, sammen med programvare for verifisering og simulering, instruksjonssettet og kildekoden til Solaris for prosessoren.
Denne publiseringen skal være klar i løpet av første kvartal 2006. Vilkårene er ennå ikke klare, men Sun lover at det vil skje under en lisens som er godkjent av Open Source Initiative (OSI). Sun liker ikke GPL, men distribuerer OpenSolaris under en egen OSI-godkjent lisens.
I en kommentar til ZDNet sier analytiker Nathan Brookwood i Insight 64 at Verilog-koden er midtveis mellom den grunnleggende konstruksjonen, og det praktiske underlaget som et produksjonsanlegg trenger for å framstille selve brikken. Han har vanskelig for å tenke seg at OpenSparc-prosjektet vil få en seriøs produsent til å kopiere prosessoren.
Sun, derimot, mener at publiseringen av koden til UltraSparc T1 vil føre til at mange flere blir med på å utvikle prosessorens arkitektur og tilpassede applikasjoner. De tror prosjektet vil før til større samarbeid omkring maskinvaredesign, senke kostnadene for å bruke den nye konstruksjonen i forskjellige anvendelser, og gjøre det mulig å bringe nye banebrytende produkter til markedet.
Sun arbeider også aktivt for å trekke åpen kildekodefellesskapet til UltraSparc T1 på applikasjonssiden.
Per i dag er Solaris det eneste operativsystemet som kan utnytte prosessorens åtte kjerner og 32 tråder. Ifølge Sun er også Linux og FreeBSD i ferd med å tilpasses UltraSparc T1.