FORBRUKERTEKNOLOGI

Nytt prosjekt skal finne liv i rommet

Nedlagte SETI@home føres videre i et større prosjekt for å finne liv i verdensrommet.

21. des. 2005 - 07:45

SETI@home ble etter mer enn seks års drift lagt ned 15. desember i år. Prosjektet gikk ut på å tilby IT-brukere over hele verden en skjermbeskytter som utnyttet ledig regnekraft på PC-en til å behandle signaler fra verdensrommet, i håp om å finne noe som stammer fra en intelligent avsender. Signalene ble fanget opp av Arecibo-radioteleskopet i Puerto Rico.

Prosjektet ble lansert i mai 1999 og har hatt til sammen 5,5 millioner bidragsytere. Det har vært til inspirasjon for en rekke lignende prosjekter basert på distribuert databehandling, som har hatt som mål å beregne alt fra klimamodeller til å finne vaksiner mot sykdommer.

Til Nature.com sier direktør for prosjektet, David Anderson, at SETI@home ikke lenger hadde noen spesiell verdi i sin opprinnelige form.

– Det var ment å vare i to år, men har kjørt i seks. Vi skanner nå bare himmelen på nytt gjentatte ganger, og det er usannsynlig at vi vil finne noe vi ikke har funnet tidligere, sier Anderson.

Dette betyr ikke at SETi@home legges helt dødt, langt i fra.

I stedet for å fortsette som et separat prosjekt, vil SETI@home ifølge Nature.com være en del av BOINC-plattformen (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing), for derfra å videreutvikles, benytte data sendt direkte fra forskjellige teleskoper, inkludert enkelte på den sørlige halvkule, samt overvåke et bredere spekter av radiofrekvenser.

Anderson er også direktør for BOINC, som han beskriver som en mer moderne og fleksibel løsning, designet for framtiden.

    Les også:

Blant fordelene med BOINC, er at de tilgjengelige ressursene kan utnyttes selv om et prosjekt er under midlertidig vedlikehold eller legges ned, siden det skal benyttes en felles programvare for alle delprosjektene. Brukerne på sin side kan velge hvor stor andel av den ledige regnekraften de har til rådighet, som skal settes av til hvert enkelt prosjekt.

Listen over delprosjekter omfatter i tillegg til SETI@home, nå studier av klimaendringer, søken etter gravitasjonssignaler avgitt av pulsarer, designforbedringer av partikkelakseleratoren LHC ved CERN, samt forskning på ulike sykdommer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Den offisielle BOINC-programvaren er Windows, Linux for x86, Mac OS X og Solaris for Sparc. Men siden kildekoden er åpen, finnes det også en rekke uoffisielle varianter for andre plattformer eller optimalisert på ulike vis. Les mer om dette her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra