Sony BMG reagerte først i seneste laget da informasjon lekket ut om at deres kopibeskyttelse brukte tvilsomme metoder. CD-er fra selskapet installerer kopibeskyttelse på brukerens PC i skjulte mapper og benytter teknikker som ellers forbindes med såkalte «rootkits», en type ondsinnet programvare.
Les også:
- [22.12.2006] Må erstatte skader etter «rootkit»-CD-er
- [14.07.2006] Annullerte fusjonen som skapte Sony BMG
- [15.02.2006] Kopisperre med rootkit også på DVD-film
- [12.01.2006] Fjerner rootkit fra Norton-programvare
- [22.12.2005] Texas utvider anklagene mot Sony BMG
- [22.11.2005] Sony BMG saksøkt for spionvarebruk
- [18.11.2005] Sony kan ha krenket DVD-Jons opphavsrett
- [14.11.2005] Også Microsoft bannlyser Sonys rootkit
- [14.11.2005] Sony legger antipirateri på is
- [10.11.2005] Trojaner utnytter Sony BMGs CD-rootkit
- [08.11.2005] Forbereder søksmål etter CD-skandale
- [07.11.2005] Mener «CD-rootkit» kontakter Sony BMG
Men flere søksmål siden har det plutselig blitt fart i selskapet. I en sak reist mot dem i New York av Girard Gibs and Kamber & Associates er de nå kommet frem til en avtale som skal vurderes av retten, melder arstechnica.com.
Sony lover å slutte å bruke kopibeskyttelsesprogrammene XCP og MediaMax. Det er lite overraskende. Like selvsagt må de betale motpartens advokater. De vil også kalle tilbake alle gjenværende CD-er som er utstyrt med teknologien, men rapporterer at det ikke er så enkelt å få alle utsalgsstedene til å følge opp.
Til slutt må Sony også gi kompensasjon til de skadelidende, som kjøpte CD-ene. Tilbudet som nå legges på bordet i New York gir kundene to valg. De kan enten motta 7,5 dollar i kompensasjon og laste ned et ekstra album, eller bytte sjekken i tre ekstra nedlastingsalbum. I begge tilfeller vil de kunne bytte CD-ene i nye uten beskyttelsesprogram.
Sony må også dele ut et program som fjerner det skjulte kopibeskyttelsesprogrammet fra folks PC-er på en trygg måte.
Et interessant punkt er at Sony ifølge avtalen, kan begrense nedlastingen til 200 album, men ikke kreve at deres egen musikkbutikk blir brukt.
Sony har sin egen kopibeskyttelsesteknologi på nedlastet musikk og et eget format, ATRAC, for sine musikkspillere. Trolig vil Apples iTunes Music Store bli en av valgmulighetene. Men for at eiere av MP3-spillere fra andre produsenter også skal kunne spille musikken, må trolig også et Microsoft-basert alternativ kunne benyttes.
Det er uklart hvordan denne avtalen, hvis den godkjennes av retten, vil påvirke andre pågående saker i blant annet California og Texas, og kunder i andre land.