Offshoring, heter det, når man ikke bare sender arbeidsoppgaver ut av selskapet, men ut av landet og gjerne verdensdelen, for å ta i bruk billigere arbeidskraft.
Foreløpig har denne trenden i liten grad nådd Norge. Svenske selskaper er langt mer aktive på dette området. Accenture og EDB benytter indisk arbeidskraft, og Telenor bruker det for sine egne prosjekter.
Les også:
- [14.02.2006] Hele Europa er et lavkostland for Norge
- [24.01.2006] Lover norsk IT rask oppstart i India
- [20.01.2006] Tilbyr norsk ledelse for IT-arbeidere i Asia
- [19.10.2005] Spår jobbproblemer for svake høyskole-elever
Nå vil også IBM benytte indisk arbeidskraft for norske oppdrag.
– Vi byr nå på prosjekter i Norge med ressurser fra India, sier Morten Thorkildsen, sjef for IBM Norge.
Han forteller at IBM i det siste har ansatt 5 000 nye i India per kvartal og snart har rundt 30 000 i landet. Dette gir nye muligheter for norske kunder, mener Thorkildsen.
Han understreker at det er snakk om å kombinere norske og indiske ressurser, ikke å flytte hele prosjekter.
Offshoring er ofte et betent tema fordi det kan innebære at arbeidsplasser legges ned. Thorkildsen understreker at dette ikke er planen. IBM skal ansette 50 nye i stillinger over hele bedriften. I tillegg oppretter de 15 trainee-stillinger.
– Det er første gang på en lenge at IBM i Norge har et trainee-program, sier Thorkildsen, som for øvrig selv kom inn i selskapet som trainee i 1986.
Thorkildsen mener det er masse oppdrag på gang i markedet, og hard konkurranse om kompetent arbeidskraft. Det betyr at det for tiden er gode muligheter til å få seg jobb for IT-folk. Men slik vil det ikke nødvendigvis fortsette å være, mener Accenture Norge-sjef Nils Øveraas.
– Bruken av indiere vil øke. Dette vil ramme elevene fra IT-høyskolene, sa han til digi.no
Han spår at offshoring-trenden i år for alvor vil komme til Norge. På sikt kan dette gjøre det vanskeligere å få jobb for folk med treårig it-utdannelse, mens fullutdannede sivilingeniører trolig fremdeles vil ha menge muligheter, tror han.
Også nyansatt sjef for Capgemini Norge, Kjell Ulmfeldt tror offshoring-bølgen kommer. Han er selv svensk, og anslår at Norge ligger 12–18 måneder bak Sverige i denne trenden.