BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle er halvveis til målet

Oracle sier de er halvveis fram til målet om å forene alle arkitekturene de har kjøpt.

23. jan. 2006 - 13:34

Overtakelsen av PeopleSoft stilte Oracle overfor en stor utfordring innen programvarearkitektur: Å forene SOA-prosjektene («software oriented architecture», altså tjenesteorientert arkitektur) btil tre av verdens største programvarehus. Utfordringen skulle løses gjennom Project Fusion, for å legge grunnlaget for å velge de beste, og gjenbruke komponentene fra henholdsvis Oracle, PeopleSoft og JD Edwards.

Målet for prosjektet er å komme fram til det Oracle kaller Fusion Applications. Disse applikasjonene skal hente det beste fra alle de tre opphavene. De skal bygge på SOA, og tilby forretningsovervåkning i sanntid – såkalt «BAM» for «business activity monitoring» – i tillegg til å være tilrettelagt helt fra bunnen for å bidra til beslutningsstøtteverktøy. Fusion-applikasjonene skal tilby brukerne en felles oppgradering, enten de i dag driver forretningen sin på Oracle, PeopleSoft eller JD Edwards.

Oracle regner med å kunne lansere en fullverdig Fusion Applications Suite en gang i 2008, etter at de første individuelle Fusion-applikasjonene kommer hver for seg gjennom 2007.

Milepælene i år er nye versjoner av applikasjonspakkene fra alle de tre merkene: PeopleSoft Enterprise skal komme i versjon 9.0, JD Edwards Enterprise One skal komme i versjon 8.12, og Oracle eBusiness Suite skal komme i versjon 12. Alle oppgraderinger kommer til å inneholde felles teknologi hentet fra Fusion-prosjektet.

Bakgrunnen for at dette er mulig, er at Oracle i løpet av 2005 mener å ha passert to viktige milepæler i Fusion-prosjektet.

For det første er selve Fusion-arkitekturen – «plan for SOA-baserte bedriftsløsninger» – definert, med tanke på tre viktige faktorer: tjenesteorientert arkitektur, tilrettelegging for beslutningsstøtte i alle ledd, og tilrettelegging for det Oracle kaller «grid», det vil si kjøring av omfattende systemer med utgangspunkt i standardservere og lavpris lagring.

Fusion-arkitekturen er skissert i denne plansjen:

Fra serverklynger og lagring i bunn («grid computing») går man oppover til først tjenestekatalogen, deretter bussen som formidler alle tjenestene, og så til laget som definerer hvordan tjenestene skal samordnes i forretningsprosesser. Over der igjen er applikasjonslaget, både dem Oracle leverer, dem bedriften utvikler på egen hånd, og dem fra andre leverandører («ISV»). På toppen av applikasjonslaget er beslutningsstøtte og overvåkning av forretningsvirksomhet i sanntid («BAM», her forkortet til bare «activity monitoring»). Helt øverst er den forente portalen.

Den andre store milepælen Oracle mener å ha realisert i løpet av 2005, er mellomvaren som inngår i Fusion-prosjektet. Denne mellomvaren svarer til bestemte deler av Fusion-arkitekturen, slik det framgår av denne plansjen:

Denne Fusion-mellomvaren bygger på kjente og åpne standarder som Java 2EE, webtjenester, UDDI, Ajax, BPEL, LDAP, SAML og så videre. I løpet av høsten er alle dagens utgaver av de tre bedriftspakkene – det vil si eBusiness Suite 11.5.10, Peoplesoft 8.47 og JD Edwards 8.95 – sertifisert på Fusion-mellomvaren.

På Oracle World-arrangementet i San Francisco i forrige uke, gikk Oracles nestkommanderende Charles Phillips (toppsjef Larry Ellison var indisponert av influensa) gjennom denne strategien, og konkluderte med at Fusion-prosjektet nå var halvveis til målet.

I år vil brukerne av de tre pakkene måtte ta stilling til hvorvidt de vil oppgradere til Fusion-utgavene av eBusiness Suite, PeopleSoft eller JD Edwards, eller holde seg til de Fusion-frie – men Fusion-sertifiserte – utgavene de har i dag. Oracle anbefaler dem å gjøre det, men forsikrer samtidig full «livstidstøtte» til eksisterende produkter. En faktor som kan bidra til at flere gjør det, er at eksisterende egenutviklede applikasjoner kanskje ikke vil fungere sammen med Fusion-teknologien.

– Noe av det viktigste ved Fusion-teknologien er at den forener beslutningsstøtte og forretningsovervåkning i sanntid, altså BI («business intelligence») og BAM, sier markedssjef Harald Løvvik i Oracle Norge. – BI går på det historiske, mens BAM fanger opp det som skjer i øyeblikket. Å kjøre BI uten BAM er som å kjøre bil med overmalt frontrute. Det er BAM som gir deg sikt nå og mot framtiden.

Løvvik legger også vekt på hvordan Fusion-mellomvaren dekker applikasjonenes behov for drift og for sikkerhet.

– Det ligger i arkitekturen at det skal være en felles tilnærming til for eksempel autentisering av brukere. Dette er noe man ikke skal overlate til den enkelte applikasjonen.

Innen Fusion finnes flere delprosjekter. Løvvik trekker spesielt fram Project Swan.

– Vi erkjenner at PeopleSoft hadde ERP-industriens beste brukergrensesnitt. Project Swan skal sørge for at de andre applikasjonene får det samme grensesnittet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra