JUSS OG SAMFUNN

Mener iTunes Music Store bryter norsk lov

Forbrukerrådet mener Apples iTunes bryter norske lov med urimelige krav til hva kunden må godta.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. jan. 2006 - 08:57

Forbrukerrådet ergrer seg over standardvilkårene til iTunes Music Store (iTMS). Etter Forbrukerrådets oppfatning strider vilkårene på flere punkter mot både markedsføringsloven og annen norsk lovgiving.

I tillegg er Forbrukerrådet kritisk til kopibeskyttelsen som medfølger musikken som selges i iTMS.

- En vanlig platebutikk i Norge kunne aldri behandlet kundene sine så dårlig, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet Torgeir Waterhouse til NRK.

Forbrukerrådet reagerer blant annet på at Apple, som står bak iTMS, uten videre kan endre rettighetene til musikk du allerede har kjøpt.

Apple opplyser i vilkårene at nettbutikken holder til i Luxemburg, og at engelsk lovgiving gjelder. Forbrukerrådet mener dette er urimelig og peker på at iTMS bruker norsk språk, domene og valuta.

Videre opplyser Apple i vilkårene at iTMS ikke garanterer at tjenesten vil være fri for virus, tap av musikk, hacking eller andre sikkerhetsinntrengninger. iTMS fraskriver seg ethvert ansvar i forbindelse med dette, noe Forbrukerrådet mener er et urimelig avtalevilkår.

Forbrukerrådet mener også at Apple driver med geografisk prisdiskriminering, ved at iTMS tillater norske brukere kun å kjøpe musikk fra den norske avdelingen i butikken.

Foruten å drive iTMS, som er verdens største nettbutikk for nedlasting av musikk, lager Apple den bærbare mp3-spilleren iPod, verdens mest solgte mp3-spiller.

Musikk som selges i iTMS, inneholder Apples egen kopibeskyttelse Fairplay, som bestemmer hvordan den nedlastede musikken kan benyttes. Skal musikken overføres til bærbare mp3-spiller, er det i utgangspunktet mulig å gjøre det kun til Apples egne iPod-produkter.

Forbrukere som kjøper musikk via iTMS, og som vil høre på den ved hjelp av andre bærbare mp3-spiller enn iPod, må dermed først brenne den nedlastede musikken til en CD-plate, og deretter kopiere musikken videre til en mp3-spiller. Forbrukerrådet er klar over denne muligheten, men mener Apples bruk av kopibeskyttelse er et urimelig teknisk vilkår som låser forbrukerne til en dominerende markedsaktør.

Forbrukerrådet gjør i sin klage oppmerksom på at også andre musikkbutikker på nettet har lignende vilkår, blant dem CDON. COM, Musiconline, Prefueled og Microsofts nettbutikk MSN Music, og ber om at Forbrukerombudet går gjennom vilkårene til disse butikkene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

MSN Music har i likhet med iTMS norsk avdeling og bruker norsk valuta. Musikk i MSN-tjenesten er kopibeskyttet med DRM-teknologi, og kan bare spilles av på Microsofts eget Windows-operativsystem. Musikk fra iTMS kan i motsetning benyttes både på operativsystemene Windows og OS X. Musikk fra MSN Music kan ikke kopieres over til iPod-spillerne, og forbrukere som kjøper musikk fra MSN må derfor bruke andre mp3-spiller dersom de vil ha musikken i lomma.

PR-sjef for Apple Nordic, Fredrik Hallstan, ville onsdag overfor Dagbladet.no ikke kommentere saken. Portalsjef for MSN, Helge Birkelund, opplyser imidlertid at både iTunes Music Store og MSN Music er opptatt av at flest mulig har anledning til å kjøpe musikk, og at man derfor er positiv til å gå i dialog med Forbrukerrådet.

Selve klagen fra Forbrukerrådet er publisert her .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra