JUSS OG SAMFUNN

Avisene vil drøfte søk og opphavsrett

Avisene vil ha kompensert at de leverer gratis innhold til søk på Google og MSN.

2. feb. 2006 - 08:03

World Association of Newspapers (WAN) – norsk medlem er Mediebedriftenes landsforening som organiserer omtrent alle norske aviser – vil reise en debatt om forholdet mellom nettaviser og søketjenester som Google, Yahoo og MSN.

Måten WAN uttrykker seg på, er at de ønsker å «utfordre hvordan søketjenestene tjener penger på innhold, uten rettmessig kompensasjon til innehaverne av opphavsrett».

Noe av foranledningen for dette er Google-tjenesten Google News, som gjengir ikke bare overskrifter, men også fotografier og korte utdrag fra artiklene, i tillegg til lenker. Google News er foreløpig annonsefri. Nyhetsbyrået AFP gikk til sak mot Google News i fjor, med påstand om at Google sakset fra dem uten tillatelse.

WANs daglig leder Ali Rahnema sier til Reuters – selv medlem av WAN – at søketjenestene «bygger et nytt medium på vår rygg, uten å betale for noe av innholdet». Han presiserer at WAN ønsker å få en diskusjon om dette, og finne ut av hensiktsmessige mottiltak.

– Hensikten er ikke å angripe Google, men å si at vi som bransje ikke føler vi oss vel med at de tar innholdet vårt. Så får vi se hva som skjer.

Google har allerede en krangel gående med forlagsbransjen om opphavsrett og onlinesøk av bøker.

Pernille Børset i Mediebedriftenes landsforening sier til digi.no at man erkjenner at avisene på sin side kan takke søketjenestene for en god del av trafikken til deres nettsider.

– Det vi ønsker er at det skal være enighet om spilleregler, på linje med reglene som er utarbeidet for lenking fra portaler til uavhengige nyhetstjenester. Skal man tilby søk og lenkesamlinger til innhold med opphavsrettsvern, må man også ha samtykke. Det betyr ikke nødvendigvis at det skal betales for det.

En annen sak avisverden er misfornøyd med, er den delen av Googles søkemotor som lagrer nettsider i en egen cache eller hurtigbuffer, og som brukes på Googles og andre søketjenester.

– Artikler og annet stoff lagres i fulltekst hos Google, og trykker man på hurtigbufferen kommer man ikke til kilden, men til søketjenestens arkiv, uansett om den opprinnelige artikkelen er fjernet fra nettet, eller lagt i lukkede arkiv, sier Børset. – Dette er etter vår mening klart i strid med åndsverkslovens regler, og vi kommer til å ta det opp med de søketjenestene det gjelder.

WAN sier de vil henvende seg til EU-kommisjonen for å få deres syn på hvorvidt søketjenestene kan tenkes å operere i strid med opphavsretten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra