Nyxem.E-ormen, også kalt blant annet Blackmal.E, KillAV, MyWife.d, Worm.Grew.A og Kama Sutra-ormen, vil i morgen, fredag den 3. februar, for første gang vise sitt sanne jeg.
Ormen, som ser ut til å ha infisert flest Windows-PCer i Peru, India og Italia, skal den 3. hver måned sette i gang en prosess som sletter en rekke dokument- og bildefiler på de infiserte systemene. Flere detaljer om dette finnes i denne artikkelen.
Statistikk som sikkerhetsselskapet LURHQ publiserte den 26. januar, antydet bare 136 norske infosjonstilfeller. Tallet skal være hentet fra en teller på en webside som ormen benytter. Tall fra Telenor viser at selskapet har filtrert vekk drøyt 7000 e-post med Nyxem.e-ormen (oppgitt som Worm_Grew.A) den siste uken. Dette utgjør omtrent 11 prosent av den totale virusaktiviteten, så selv om dette er ormen som spres mest, er den ikke spesielt dominerende.
Les også:
- [28.02.2006] PC-virus herper mobilen
- [07.02.2006] Hackere skaper 1200 nye trusler hver dag
- [06.02.2006] Få skadet av Kama Sutra-ormen
- [26.01.2006] Rens PC-en før filsletteren slår til
- [24.01.2006] Kama Sutra-orm sletter dokumentfiler
- [21.12.2000] Fjorårets virus-slager dukker opp igjen
Brukere som frykter at de kan ha fått en PC infisert av ormen, ved at de har åpnet et vedlegg de siste ukene etter løfter om tilgang til pornobilder, bør gjennomføre en virusskanning på maskinen så snart som mulig. De som ikke har installert et antivirusverktøy på maskinen sin, kan blant annet benytte dette fra Symantec.
Det er sjelden at moderne virus og ormer er så skadelige skadelige som det Nyxem.E truer med å være. De fleste av dagens ormer forsøker å holde seg i skjul for å gi opphavspersonene tilgang til det infiserte systemet så lenge som mulig. Bortsett fra å stjele ressurser som prosessorkraft og båndbredde, gjør minst mulig for at brukeren skal oppdage dem. De benyttes gjerne for å sende ut spam eller spionvare, men selvsagt også for å spre smitte til andre maskiner.
Ormer og særlig virus som gjorde uopprettelig skade på brukerens maskin, var derimot langt vanligere fram til slutten av 1990-tallet. Da kunne de uheldige eller uforsiktige risikere å få formatert hele harddisken. W95.CIH-viruset som kom i 1998, kunne i tillegg blanke ut BIOS-en på de infiserte PC-ene. Det samme gjaldt også det noe senere Kriz-viruset. I praksis betød dette at de uheldige måtte skifte ut hovedkortet.