Ajax er en betegnelse på en samling webteknologier som har fått mye oppmerksomhet den senere tiden. I utgangspunktet er ordet Ajax en forkortelse for asynkron Javascript utvidet med XML og er basert på disse og andre kjente webstandarder. Uttrykket ble første gang brukt i denne artikkelen.
digi.no vil derfor i tiden fremover noen ganger i uken kjøre en artikkelserie som vil vise eksempler på bruk av Ajax. Målet er å presentere ideer som våre lesere kan bygge videre på og ta i bruk.
Tjenester som tilbyr personlige portal- eller oppstartssiden med Ajax-baserte brukertilpasning av spretter opp som paddehatter for tiden, for å konkurrere med blant Microsoft Live og Google IG. Netvibes er et eksempel på dette. Her kan brukeren ved hjelp av museklikk og dra-og-slipp-funksjonalitet legge til og plassere små gadgets som for eksempel presenterer innholdet i RSS- eller Atom-feeder, viser værmelding for en eller flere valgte byer (også norske), søkefelter til flere søketjenester eller hente fram dokumenter opprettet og lagret med Writely. Drives av et lite, fransk selskap.
Netvibes er tilgjengelig her.
Les også:
- [29.05.2006] Nettbasert samarbeid med Ajax
- [26.05.2006] Ajax-baserte lynmeldinger på weben
- [24.03.2006] Den ultimate tjenesten for boligsøk
- [14.03.2006] Synkron oversettelse med Ajax
- [06.03.2006] Et Ajax-støttet skjema til besvær
- [03.03.2006] Ressursbesparende "mouse-over"-effekt
- [01.03.2006] Smidigere bestilling med Ajax-teknikker
Fortell gjerne din mening i debatten nedenfor. Det er til fordel både for tilbydere og brukere at løsningene er så gode som mulig.
Noe av tankegangen bak Ajax-tilnærmingen er at løsningene skal være plattform- og nettleseruavhengige, at de ikke skal kreve noe form for plugins, samt at de i et nettleservindu skal fungere på lignende måte som det selvstendige applikasjoner. På langt nær alle løsninger som hevdes å være Ajax-baserte fyller alle disse «kravene».
Selv om vi har opparbeidet oss en god liste med Ajax-eksempler, tar vi gjerne imot flere. Eksemplene bør ikke ha identisk funksjonalitet som løsningene vi allerede har presentert. Dessuten må de selvfølgelig være åpent tilgjengelige for testing.
Tipsene kan sendes til harald@digi.no