Gratisalternativet til Microsoft Office, OpenOffice.org, har de siste årene fått en gradvis større utbredelse. Bak den norske versjon står stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk. Stiftelsen ble etablert i oktober 2004. OpenOffice.org er gratis og fritt tilgjengelig på alle språk, til operativsystemene Windows, Mac OSX og Linux.
En av barrierene mot økt bruk av OpenOffice i Norge har vært manglende integrasjonsmuligheter mot større saks- og arkivsystemer. Det ser nå ut til å løsne.
På en heldagskonferanse på Lillestrøm på fredag, samlet stiftelsen 67 brukere fra offentlige etater fra hele Norge, for å utveksle erfaringer med OpenOffice.
Her var også EDB og ErgoGroup som har hjulpet henholdsvis Kongsberg og Kvinnherad kommune med å integrere OpenOffice i sine saks- og arkivsystemer.
Både EDB og ErgoGroup har nå en uttalt strategi om å levere åpne saks- og arkivløsninger.
Stiftelsen [Åpen programvare på norsk] har som vedtektsfestet formål å øke kunnskapen og bruken av fri programvare og verdiene denne bygger på i offentlig og privat sektor. Hovedaktiviteten er å oversette, markedsføre og gjøre OpenOffice tilgjengelig for alle operativsystem. Stiftelsen arbeider også for å påvirke relevante aktører til å legge til rette for å integrere fagsystemer som for eksempel økonomi, saks- og arkivsystem med OpenOffice, heter det i vedtektene. I styret sitter representanter for det private næringsliv, kommunesektoren og et departement.
– Vi ville bryte med monopolet og komme ut av Microsoft-garnet med de evige oppgraderinger til nye versjoner som koster skjorta, sier et av styremedlemmene i Åpne kontorprogram på norsk, Stein Lier i Akershus fylkeskommune, til digi.no
Han er bekymret over at 14 fylkeskommuner nå er gått inn på Microsofts skoleavtale, som han mener vil binde kommunene opp til leverandøren for generasjoner.
Les også:
- [20.03.2006] Kjører OpenOffice mot fagsystemer
- [21.12.2005] Konkurransetilsynet gransker Microsoft
- [19.12.2005] Fylkesavtale kan være ulovlig
- [13.12.2005] Må betale Windows-lisens for Linux-PC-er
- [21.10.2005] Last ned nye norske OpenOffice 2.0
- [11.10.2005] Danskene krever OpenDocument-støtte
Tradisjonelt har det vært skoler som har vært de største brukerne av OpenOffice. Opptil 50 prosent av skolene antas i dag å ha OpenOffice. Nå begynner også kommuner og stat for alvor å få øynene opp for de muligheter kontorstøtteverktøyet gir.
– OpenOffice har omtrent samme egenskaper og tilsvarende brukergrensesnitt som både Word, PowerPoint og Excel i Microsoft-pakken, poengterte kursleder Bjørnar Pedersen da han innledet konferansen.
Pedersen mener OpenOffice på en rekke områder er bedre enn Microsoft som for eksempel på fletting mot saks- og arkivsystemer, og på lange og komplekse dokumenter ettersom verktøyet oppleves å være bedre på formatering, (stiler) og vesentlig mer utbygd og brukervennlig.
Pedersen framholder også at det er lettere å navigere og omstrukturere dokumenter og flytte hele kapitler. OpenOffice har dessuten tegneprogram og innebygget PDF-konvertering og presentasjon som kan gjøres om til PDF ved et tasteklikk.
Til gjengjeld mener han Microsoft Office kan være bedre på avansert bruk av pivottabeller i regneark, samt presentasjoner.
For bruk i forvaltningen kan OpenOffice lage skjermaer og utfyllbare PDF-skjemaer som stort sett ikke finnes på nett i dag.
Pedersen mener hans jobb med kursing i OpenOffice utgjør et halvt årsverk, men forventer at etterspørselen snart vil eksplodere.
Brukerveiledning for tegninger og presentasjoner kan fritt lastes ned på de norske sidene til OpenOffice.org (se lenke i høyre marg).