Martin Varavsky er gründeren av spanske Fon. Selskapet har fått investor penger fra Skype-gründer Niklas Zennströms og fra Google for å finansiere sin satsning på delte trådløse internetttilganger.
Denne uken var han i Stockholm for å lansere satsningen i Sverige. Det står ikke på ambisjonene. I løpet av et år er målet å gå fra 450 svenske abonnementer til 50.000.
- Vi har allerede det største trådløse nettverket i verdn. På to måneder har vi gått fra 3.000 til 31.000 nett, sier Varavsky ifølge di.se.
Ideen bak Fon er at alle som tilgjengeliggjør sitt eget nettverk for andre Fon brukere, skal få gratis tilgang hos alle andre Fon brukere. De som ikke vil dele ut eget nett, kan betale for tjenesten. Det vil koste cirka 20 kroner dagen.
Skype og Google har gått inn med cirka 170 millioner kroner. De har begge en egeninteresse i å se at internett tilgang blir mer utbredt.
- Vi konkurrerer med 3G-nett. De har bedre rekkevidde, men vi vil tilby høyere kapasitet, sier Varavsky til di.se.
Bredbåndsleverandørene har en klausul i sine avtaler med kundene om at de ikke kan dele nettet med andre. Det kan sette en stopper for fremdriften, men Fon-gründeren tror ikke at det vil bli et problem.
- Fordi det krever at du tilbyr ditt eget nett for å få tilgang til andres, så kommer Fon til å øke etterspørselen etter bredbåndstjenester. Det er en fordel for bredbåndsleverandørene, sier Varavsky.
Et annet vesentlig moment med å dele internettforbindelsen, er faren for at andre begår ulovligheter via din tilgang. Fon mener at de også har løst det problemet.
- Ingen er anonym hos Fon. Vi har et kunderegister og vi kan overlevere opplysninger til politiet hvis noen begår et lovbrudd, sier Varavsky.
Foreløpig er det bare utgifter og ingen inntekter i selskapet. Varavsky opplyser at de bruker cirka 250.000 euro i måneden. Betaltjenestene starter i juli. Når selskapet vil tjene penger vil ikke gründeren si noe om.