FORBRUKERTEKNOLOGI

Slik kan du bruke Linux i Windows

Med et gratis-program fra VMware kan du enkelt og smertefritt teste og bruke blant annet Linux - mens du er inne i Windows.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. mai 2006 - 13:19

Mange Windows-brukere har lyst til å teste, leke seg med eller bruke alternative operativsystemer som Linux, men er redde for å skade Windows-installasjonen.

Andre tror at installasjonen er vanskelig å få til. Mye av dette er fordommer. Det finnes blant annet såkalte Live-CD-utgaver av flere Linux-distribusjoner, som overhodet ikke krever noen form for installasjon.

Men det aller enkleste er å kjøre operativsystemet på en virtuell maskin inne i Windows. Da har man hele tiden tilgang til Windows, samtidig som man kan utforske det alternative operativsystemet. Riktignok med noe reduserte ytelse i forhold til vanlig installasjon, men fleksibiliteten og enkelheten som nå er mulig, gjør dette til et godt alternativ for utprøving.

En mulighet er å kjøpe et virtuelt PC-program, opprette en virtuell PC der og installere for eksempel Linux på denne. I praksis fungerer installasjonen på samme måte som om man skulle gjøre dette direkte på PC-en. Avhengig av hvilket operativsystem eller distribusjon man velger, kan dette være alt fra svært enkelt til noe krevende.

Et godt alternativ for dem som ikke har mye erfaring med å installere operativsystemer på egenhånd, er det selskapet VMware kaller Virtual Appliances. Dette er frie operativsystemer, som Linux, FreeBSD eller Minix(!), ferdig installert og konfigurert i en virtuell maskin som blant annet kjøres i gratisprogrammet VMware Player, som også kan kjøres i Linux.

I VMwares oversikt finnes det nå mer enn 60 slike virtuelle maskiner, som er satt sammen av ulike brukermiljøer og selskaper. Mens flere er helt standard installasjoner av ulike Linux-distribusjoner, er andre konfigurert for å kunne løse helt spesifikke oppgaver, for eksempel å fungere som brannmur eller telefonsentral. De sistnevnte tar gjerne langt mindre plass på harddisken, siden mye unødvendig funksjonalitet er skåret bort.

For de som vil prøve Linux, eventuelt FreeBSD eller OpenBSD, er nok de generelle utgavene veien å gå. Blant annet kan Debian, Fedora, Gentoo, Red Hat Enterprise Linux, SuSE Linux og Ubuntu/Kubuntu lastes ned og kjøres. Størrelsen på disse filene varierer, det minste er på noen hundre megabytes. Med en 1 Mbit/s linje kan man i teorien laste ned 450 MB i timen.

Alt som kreves er at VMware Player-programvaren installeres på maskinen og kjøres. Brukeren velger hvilken Virtual Appliance-fil som skal benyttes, og så starter den virtuelle maskinen med det valgte operativsystemet. Etter nedlastingen er ferdig, er hele installasjonen gjort på noen få minutter.

Det å kjøre to eller flere operativsystemer samtidig på en PC, er på enkelte områder relativt ressurskrevende. Det anbefales derfor at man har 1 GB eller mer minne i den fysiske maskinen, samt i hvert fall 5-10 gigabytes med ledig harddiskplass.

Du kan se bilder av VMware Player i aksjon på denne siden.

Det er også mulig for entusiaster å lage og publisere nye Virtual Appliances. Disse kan lages ved hjelp av VMware Workstation-programmet, som kan lastes ned for evaluering. Hele prosessen for hvordan dette gjøres, er beskrevet her. Er du rask, kan du til og med vinne 100.000 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra