Tidligere Sense-gründer Nadir Nalbant lanserte i dag neste trinn for sitt nye mobilselskap Hello, et mobil-abonnement som åpner for ringing over WLAN-soner.
En rekke aktører og selskaper har lovet et lignende system.
- Vi er det første teleselskapet som lanserer et fullverdig IP-basert telefon-abonnement, hevder Nalbant.
Slik telefoni, også kalt UMA og SIP-basert telefoni, er den aller heteste trenden i mobiltelefoni-bransjen. Det er dog komplisert å forstå forskjellene mellom ulike metoder, for mange påstår de tilbyr IP-telefoni. Men alle teknikkene utnytter de at nyere mobiler kan koble seg til WLAN- og dermed internett.
IP-basert tale er mobilbransjens store fremtidsdrøm og nå er man altså i gang her i Norge med en nesten fullblåst løsning. Nokia mener at i fremtiden vil ingen samtaler gå over det vanlige talenettet - alt vil gå som datapakker, på tvers av alle typer datanett.
Det er ikke tilfeldig at det er en mindre aktør som kommer med mobil IP-telefoni. Netcom og Telenor tjener mye mer på vanlige taletrafikk enn et IP-basert system.
Det har vært mulig å installere Skype eller annen IP-telefon-programvare på en Windows-mobil. Men slike systemer er lukket - man kan bare ringe brukere med den samme programvaren.
Det er først når brukere kan ringe med sitt vanlige telefonnummer at teknikken blir mer brukervennlig. For i motsetning til Skype, går Hello-samtaler via Hellos servere som er koblet til det norske telenettet.
Brukere vil både benytte WLAN-soner og Telenor og Netcoms mobilnett. Slik vil det fungere:
Hello selger fire Qtek-mobiler med Windows. På disse har Hello installert sin programvare som merker om de har kontakt med et trådløse WLAN-nett. Brukere får opp en oversikt, kan velge et nett og taste inn riktig kode. En samtale blir da en IP-samtale via det trådløse WLAN-nettet, ut på internett og inn til Hellos server. Der går samtalen over i telenettet, noe som gjør at partene kan ringe til og bli oppringt fra et vanlig telefonnummer i det vanlige telenettet.
Når brukeren ringer en fast-telefon og så forlater WLAN-sonen penses samtalen over på mobilnettet.
Både samtaler til fast-telefoner og andre Hello-brukere transporteres som IP-pakker, både når man er i Norge og i utlandet. Fordi datatransport over internett nesten er gratis, kan Hello-brukere snakke med hverandre gratis, uansett hvor de er i verden.
På denne måte kan Nalbant tilby svært lave priser. Til en fast månedspris på 145 kroner kan "Hello OnePhone"-kunder ringe så mye de vil til norske fasttelefoni-brukere.
Foreløpig går alle samtaler til en mobil som en vanlig mobilsamtale på grunn av prisene Telenor og Netcom tar for datatrafikk. Men brukeren slipper å velge nett og teknikk selv.
- Vår programvare sørger for at kundene prater med den billigste ringeteknikk og trafikkvei, forteller Nalbant.
Han mener at Hello OnePhone egner seg best for privatkunder og små- og mellomstore bedrifter, men det burde også gi brukere i store bedrifter spredd over hele kloden besparelser.
Foreløpig finnes programvare Hello har kjøpt inn fra en ikke-navngitt leverandør bare for Windows. Men til høsten kommer programvaren for mobiloperativsystemet Symbian, noe som vil la brukere benytte Nokia-mobiler med WLAN.
Men Messenger-meldinger vil bare nå Windows-brukere.
Foreløpig kan Hello OnePhone-brukere velge mellom fire Qtek-modeller; Qtek 8300, 8310, 9000 og 9100. Uten subsidier starter Qtek 8300 på 3800 kroner i vanlige butikker.