AVTALER & KONTRAKTER

Norges største IT-kontrakt avgjøres i juni

Innen juni skal prosjektgruppen i Nødnettet avgjøre hvem som vinner Norges største IT-kontrakt.

Stortinget har bestemt at «blålysetatene» – politi, brannvesen og ambulanser skal ha eget nødnett som innebærer at Norge i praksis dekkes av et helt nytt, lukket mobilnett.

Dette blir den største mobilutbyggingen i Norge etter NetComs telesatsning tidlig på 90-tallet.

Innen utgangen av juni, med 7. juli som absolutt siste frist, skal prosjektleder Tor Helge Lyngestøl i Nødnettet ha slått fast hvem som vinner gigantkontrakten på hele 3,6 milliarder kroner.

Det står mellom to hovedallianser:

  1. Siemens med Motorola, BaneTele, Kongsberg DC, Zenitel og Frequentis.
  2. EADS Secure Networks OY med Telenor, Eltel Networks, Thales og TConnect.

Lyngstøl tror det blir en tøff konkurranse mellom de to alliansene. Det er mye å forhandle om: Hver av konkurrentene har levert snaue 2000 sider med spesifikasjoner som nå skal finpløyes og evalueres av nødetatens prosjektgruppe.

– Det er masse detaljer som vi må være helt sikre er på plass, både i forhold til pris, produkter og ytelse, sier Lyngstøl til digi.no.

Han medgir at det nå i innspurten gjerne kan bli 12 timer lange arbeidsdager, og at dagene er fylt med forhandlingsmøter.

– Vi kan kjøre opptil fire parallelle forhandlingsmøter på dagen, og leverandørene kan hver ha med seg mellom 20 til 30 personer som skal tale deres sak, forteller Lyngstøl.

Det skal forhandles om alt fra drift, nettverksløsninger, kommunikasjonssentraler og samband.

Telenor vil uansett få en viktig rolle ettersom selskapet er det eneste som har et landsdekkende nett med mobilmaster og fremføringslinjer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Motsatsen blir BaneTele med sin eksisterende infrastruktur, men selskapet må uansett leie både basestasjoner og trolig en del linjer fra Telenor om de skulle vinne.

Utrullingen skal starte allerede fra høsten, og innen vinteren skal Østlandet være utstyrt med fysisk nett. Det er først og fremst opplæringsaktiviteten som må trappes opp, mener Lyngstøl.

Stortinget har foreløpig bare bevilget 600 millioner kroner som er beregnet kostnad i første byggetrinn. Det omfatter 54 kommuner på Østlandet, og skal være ferdig i 2006 eller 2007.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.