JUSS OG SAMFUNN

Derfor måtte Giske si ja til nytt TV-nett

Regjeringen hadde lite valg i TV-nettsaken. For hele fremtiden til NRK stod på spill, forteller kulturminister Trond Giske.

1. juni 2006 - 12:05

Under en pressekonferansen i dag morges offentliggjorde kulturminister Trond Giske (Ap)og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) at NTV, eid av Telenor, NRK og TV2 får den omstridte konsesjonen for å bygge et nytt digitalt TV-mastnett i Norge.

Dette mastnettet, blant annet Tryvannstårnet, forsyner en fjerdedel av Norges husstander med TV-signaler over antenner. Resten, tre fjerdeldeler, har skaffet seg parabol eller kabel og påvirkes altså ikke overhodet av de nye planene.

Saken har vært omstridt - av mange årsaker. Konkurransetilsynet advarte mot en tildelign - NTV har vært den eneste søkeren og to av aktørene bak NTV er statskontrollerte. I tillegg har digi.no skrevet at det er uklart hva nettet faktisk vil gi, for NTV vil ikke si noe om prisene for sende i det nye nettet. Det er dermed uklart om for eksempel TV3 og TV Norge blir med.

    Les også:

Men under pressekonferansen presenterte Giske informasjon som hittil ikke har vært diskutert så høyt. Og momentene Giske trekker frem understreker presset regjeringen har følt de har vært under. Konklusjonen fra de to ministerne er egentlig at man følt man ikke hadde noen valg og måtte gi NTV en konsesjon.

For hele NRKs fremtid stod på spill. På spørsmål fra digi.no forteller Giske at NRK og dermed kulturdepartementet risikerte en kjemperegning dersom man sa nei.

- TV2 kunne ha trukket seg fra å sende i dagens analoge sendenett. Når da dette nettet snart må pusses opp, ville NRK fått hele regningen, forteller Giske.

Hvor dyr denne oppgradering ville blitt, er uklart - men Giske nevner det runde tallet en milliard og forteller til digi.no at anslagene varierer over hvor lang tid man regner.

Og uten TV2 ville sendeprisen NRK betaler hvert år økt dramatisk, for NRK haddet måttet ta hele driftsregningen for mastnettet, en regning de i dag deler med TV2.

Akkurat hvor høye opppussings-regningen og driftsregningen ville blitt, vil ikke Giske kommentere.

Hadde NRK blitt alene som TV-kanal på TV-antenne, hadde nok mange fler skaffet seg parabol eller kabel. Og da øker prisen for å motta NRK, noe som undergraver NRKs særstilling i Norge og lisensavgiften.

På spørsmål fra digi.no påpeker Giske også at HD-TV var et viktig element i vurderingen, for dagens analoge nett kan ikke send i en høyere oppløsning. Og NTV har bidratt med å velge den dyrere, men mer frekvensbesparende MPEG-4-standarden. Hver kanal vil da bruke mindre plass, noe som baner vei for flere HD-TV-kanaler og kanskje en raskere utbygging.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.