Sveriges justisminister har i et intervju med den svenske avisen Sydsvenskan luftet sine tanker om å gå tilbake på vedtaket om å kriminalisere fildeling av opphavsbeskyttet materiale.
Når den svenske loven om å kriminalisere fildeling i fjor, så var det bare to av de svenske partiene som gikk i mot. Det var Centern og Miljöpartiet. Nå har Vänsterpartiet snudd og Moderaterna begynner også å se på alternative løsninger.
- Om de kommer med nye forslag og argument så er jeg klar for å lytte. Det viktigste for meg er at forfattere og artister får betalt og det er noe jeg aldri gir meg på, men den tekniske modellen er ikke det viktige, sier Bodström til Sydsvenskan.
Forslaget som har fått mest oppmerksomhet den siste tiden, er å innføre en bredbåndsavgift som vil gå til rettighetshaverne for filmer og musikk. Modellen har hentet sin inspirasjon fra modellen radio og TV opererer med i forhold til avspilling av musikk. Selv om lytterne og seerne får høre og se gratis så betaler kanalene en avgift for det de sender. Rettighetsorganisasjoner fordeler så pengene videre til artister ut i fra hvilke låter som kanalene rapporterer inn at de har brukt. For artistene er dette en viktig inntektskilde som kan overstige inntektene av CD-salget.
Etter at The Pirate Bay ble tatt ned i en storstilt politiaksjon i Sverige, har det kommet mange skarpe reaksjoner og statssekretæren i det svenske justisdepartementet har blitt anklaget for å ha instruert eller lagt sterk press på politiet. Sveriges Televisjon (SVT), Sveriges NRK, påstår også at amerikanske myndigheter la press på den svenske regjeringen. Det nekter regjeringen og justisdepartementet for.
Den svenske justisministerens utspill kan kanskje ses på som et forsøk på å dempe de siste dagers kraftige reaksjoner og det er usikkert hvorvidt regjeringen faktisk er på vei til å snu.