Administrerende direktør Frank Møllerop i SAS Institute Norge er blant de etablerte aktører innen beslutningsstøtte – «business intelligence» eller BI – som tar Microsofts varslede inntreden på dette markedet med stor ro.
Microsoft kunngjorde i forrige uke at de vil tilby rimelige verktøy for beslutningsstøtte til små og mellomstore bedrifter, i form av Microsoft Office PerformancePoint Server 2007. Denne pakken skal betatestes til høsten, og ventes på markedet om et års tid.
Ifølge IDC vil etablerte selskapers – nærmere bestemt Microsoft og SAP – inntreden ryste BI-markedet.
Les også:
- [03.07.2007] Microsoft kommer som en rakett innen BI
- [12.06.2007] Microsoft blir tøff innen beslutningsstøtte
- [08.09.2006] Ti nye ansatte i SAS Institute Norge
- [16.08.2006] Microsoft-dobling rammet ikke lederne
- [07.06.2006] Beslutningsstøtte til SMB-markedet
- [16.03.2006] SAP og Microsoft snur BI-markedet opp ned
- [24.10.2005] Microsoft vil gi «alle» beslutningsstøtte
– Jeg tror ikke at Microsoft og SAP vil snu opp ned på BI-markedet, sier Møllerop til digi.no. – SAP er og blir et ERP-system, og i forhold til BI har teknologien deres alvorlige svakheter. Den er for eksempel ikke beregnet på å hente inn, samle opp og raskt bearbeide informasjon fra en mengde ulike kilder samtidig. Det er primært trekk ved deres arkitektur, selv om de til en viss grad vil kunne bøte på dette gjennom oppkjøp.
Møllerop sier han har mer tro på Microsoft enn på SAP som konkurrent.
– Microsoft vil definitivt ha sin markedsandel. De vil dekke kunder med enklere datastrukturer og mindre behov. SAS Institute har tretti års forsprang, og tilbyr en blant annet en helt annen analysekraft enn Microsoft vil ha muligheten til, selv med oppkjøp. De har nettopp demonstrert at de kan vise beslutningsstøtte i Office-produktene. Det er noe vi har hatt i mange år.
Microsoft-teknologi i både kontorapplikasjoner, operativsystem og beslutningsstøtte gir ingen spesielle synergier for kunden, mener Møllerop.
– Teknologiene er svært ulike, og Microsoft vil ikke kunne tilby noe nytt i forhold til det vi allerede har. Jeg tror videre at kunden ikke vil legge alle sine egg i samme kurv. Et annet problem for Microsoft er at 80 prosent av alle data ligger på stormaskin og Unix, og der har de ingen løsninger.
SAPs og Microsofts erklærte interesse for beslutningsstøtte er oppsiktsvekkende dersom man sammenlikner deres BI-utspill med hvordan ERP-systemer er blitt markedsført de siste årene.
– I mange år ble ERP markedsført med en visjon om at de ville gi et endelige og helhetlige bildet av alt som foregikk i bedriften. Denne visjonen er aldri blitt realisert. Jeg synes dette er et stort paradoks. Når ERP-leverandørene nå satser på beslutningsstøtte og ledelsesinformasjon, bør de erkjenne at de tok feil. De har feilinformert sine kunder.