BEDRIFTSTEKNOLOGI

Foreslår stilsett for bøker i webformat

Håkon Wium Lie og W3C skal utvide CSS, slik at det også kan brukes på bøker.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. juni 2006 - 12:26

Cascading Style Sheets (CSS) er et W3C-definert stilsettspråk som lar blant annet forfattere og nettleserbrukere knytte stiler, for eksempel fonter og avstander, til strukturerte dokumenter, for eksempel basert på HTML.

CSS level 3 har vært under utvikling en stund. I tillegg til å inkludere alt fra level 2, utvides level 3 med egenskaper knyttet til kantlinjer og bakgrunner, loddrett tekst, brukerinteraksjon, tale og mye mer.

En rekke av tilleggene er beskrevet i utkast som er blitt publisert på denne siden.

Denne uken publiserte CSS Working Group det første offentlige utkastet av spesifikasjonen «CSS3 module: Generated Content for Paged Media». Utkastet er redigert av Håkon Wium Lie, til daglig kjent som teknologisjef i Opera Software, og en av drivkreftene bak CSS.

Sammen med «CSS3 Paged Media Module» og «CSS3 module: Multi-column layout» skal den nye modulen tilby en metode for presentasjon av strukturerte dokumenter i sideinndelte medier.

– Hensikten med disse utvidelsene er å gjøre det mulig å lage bøker med CSS, sier Lie til digi.no. – CSS1 og CSS2 hadde begge fokus på skjermen som medium. I CSS3 går man videre i retning bokproduksjon, med for eksempel sidehenvisninger, fotnoter, innholdsfortegnelse og liknende.

Lie forteller at mange av de foreslåtte utvidelsene i modulen for sideoppdelte medier ble utprøvd da han arbeidet med tredje utgaven av boka Cascading Stylesheets.

– I stedet for å bruke ombrekkingsverktøyet Framemaker som i de to første utgavene, fant vi ut at vi kunne bruke de samme verktøyene som vi beskriver i boka.

Målet for dette arbeidet er ikke å få en fullverdig CSS-spesifikasjon for absolutt alt som gjelder bokproduksjon, men dekke det meste, opptil rundt 90 prosent av egenskapene, sier Lie.

– Derfor vil du helt klart finne eksempler på bøker hvor CSS3 ikke strekker til.

Elementer som rammer og bildetekst er dekket i CSS2.

– I CSS3 innfører vi sideinndeling, og derfor må vi også kunne spesifisere at en tabell eller en tekstboks skal kunne flyte fra en side til en annen. Vi har også arbeidet mye med fotnoter og med orddeling, som er et ganske komplisert tema. Orddeling er nødvendig, ikke bare på trykk, men også i små mobilskjermer.

Det understrekes at utkastet er en svært tidlig utgave og at deler av innholdet mer er på idedugnad-stadiet enn klart til å bli implementert.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra