KARRIERE

Alle Bærum-skolene skal over på Linux

Alle Bærum-skolene skal fra høsten gå over til åpne standarder og fri programvare.

23. juni 2006 - 07:15

Bærum kommune vil være en av de første kommuner i Norge som ruster opp til statens digitale kunnskapsløft ved en felles Linux-løsning i samtlige skoler.

Digital kunnskap blir fremover en av de fem ferdighetene elevene skal tilegne seg på lik linje med lesing, skriving, regning og muntlig framstillingsevne.

Derfor må IT inn i skolene, og Bærum-skolene har som mange andre skoler slitt med lav hastighet, dårlig tilgjengelighet og servere med stadig nedetid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

I 2006 er det mellom 2,5 og 7 elever per PC i Bærum. Alle skoler har mer enn en PC per lærerårsverk.

Nå tar Bærum kommune det de kaller det digitale spranget i samarbeid med Novell Norge og Umoe IKT. Ved å bruke Linux-basert programvare både på klienter og servere, vil kommunen få en felles løsning for alle sine 46 skoler, 3 000 ansatte og 15 000 elever.

– Fram til nå har det vært lokale løsninger ved hver enkelt skole som har ført til varierende tilbud fra skole til skole, fortalte kommunalsjef Wenche Grinderud til presse og kommuneansatte på Bærum kulturhus i går.

Løsningen har resultert i stor fokus på det tekniske, og mindre fokus på det pedagogiske som nå er mer viktig enn noen gang.

Grinderud tenker da spesielt på siste dagers medieoppslag om dårlig utnyttelse av PC-ens muligheter som følge av manglende erfaring og trygghet fra lærere som selv ikke takler teknologien.

I stedet for å bruke PC målrettet som et pedagogisk verktøy, har den i stedet blitt redusert til dataspill eller til surfing blant mange elever.

Kommunalsjefen forsikrer på spørsmål fra digi.no at det vil bli satt av en betydelig pott til kompetanseheving for lærere til høsten, som skal rustes opp til det digitale spranget.

Bærum kommune har et årlig budsjett på 6,5 millioner kroner til drift til skolene som vil opprettholdes. Novell og Umoe IKT vil med den prestisjetunge kontrakten få supportansvar.

Administrerende direktør Geir Christensen i Novell anslår en årlig prislapp på 15 kroner per elev og per ansatt som lisensieringskostnad. Dette ligger godt under konkurrentene, mener han.

Bærum kommune kan bli et svært viktig springbrett for Novell etter hvert som skolene tvinges til digitalisering, og Christensen hevder at det er flere kommuner på listen som ønsket tilsvarende løsninger.

Kommunen har søkt om midler både fra Forsknings- og utdanningsdepartementet, Fornyings- og administrasjonsdepartementet, KS og Høykom.

IKT-sjef Siri Opheim i Bærum kommune framholdt besparelser først og fremst i forhold til økt maskintetthet ved å kunne bruke eldre maskinvare.

Kommunen har etablert rutiner for gjenbruk for maskiner, som lett skal kunne gi et stort mangfold av programmer og maskinvare, uavhengig av operativsystem.

– Maskinene varer lenger som følge av at en tynn klient ikke er så avhengig av maskinvarekapasitet, sier hun.

Kommunen forventer ikke å hente noen direkte gevinster ved rene kostnadsbesparelser, men vil bruke frigjorte ressurser til å lære opp elever og ansatte til å bli flinke på digital kompetanse.

Disse ressursene har fram til nå blitt brukt til å fikle med tekniske brukerkrav.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Noen skoler i Bærum har vært igjennom et pilotprosjekt. Spesialrådgiver Hilde Schjander Flugon medgir at det har vært noen tekniske utfordringer underveis og at det har vært vanskelig å få gjennomført tester på skolene på grunn av alle aktiviteter som pågår der.

Men hun forsikrer at samarbeidet med både Umoe IKT og Novell har fungert godt, og at flere ungdomsskoler nå har gjennomført PC-baserte eksamener.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.