Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys har avviklet en rammeavtale om sikkerhetsportaltjenester med umiddelbar virkning for å få MinSide raskere på lufta.
I første omgang skal MinSide i stedet bruke en midlertidig pin-kodeløsning, for at innbyggerne likevel skal kunne få en sikker pålogging til offentlige tjenester.
- Etter å ha snudd hver stein, har det vist seg umulig å få Sikkerhetsportalen i praktisk bruk. Det har vist seg at forretningsmodellen som lå til grunn for denne løsningen ikke får tilslutning fra leverandørene av såkalte eID-er. Dermed er det nødvendig å skjære igjennom for at innbyggerne skal få tilgang til nyvinningen MinSide så raskt som mulig, sier Grande Røys i en pressemelding.
Under en pressekonferanse i dag understrekte Grande Røys at det er avtaleverket rundt løsningen som har vært problemet, ikke den tekniske løsningen.
Ifølge Fornyings- og administrasjonsdepartementet har Brønnøysundregistrene og Bankenes Betalingssentral blitt enige om avvikling av rammeavtalen om sikkerhetsportaltjenester allerede den 29. juni.
Det hele klargjøres noe i en pressemelding fra Brønnøysundregistrene. Der heter det at den tekniske tilretteleggingen for å ta Sikkerhetsportalen i bruk er på plass, men at forretningsmodellen ikke har fått tilslutning fra leverandører av PKI-baserte eID-er i markedet.
Les også:
- [19.10.2006] Fødselsnummer på «MinSide» er galt
- [12.09.2006] Vi kan få eget ID-kort for Internett
- [30.06.2006] Gir ros for MinSide-håndteringen
- [20.06.2006] Hysj-hysj om Norges sikkerhetsportal
- [08.06.2006] Avtale-rot utsetter MinSide på nytt
- [14.03.2006] Mener Røys må svinge pisken
- [13.03.2006] Krever forklaring på utsettelse av MinSide
- [13.03.2006] MinSide utsatt på ubestemt tid
- [06.02.2006] MinSide-lansering drar ut i tid
- [15.12.2005] Statens sikkerhetsportal offisielt åpnet
Brønnøysundregistrene og BBS inngikk 1. juli 2005 en rammeavtale om sikkerhetsportaltjenester. Avtalen innebar at BBS skulle tilby tjenester for sikker identifisering, signering, arkivering og kryptering for kommunikasjon med og i offentlig sektor. Tjenestene skulle baseres på bruk av eksisterende PKI-baserte eID-er i markedet.
Sikkerhetsportalen fra BBS ble lansert i desember 2005. Den tekniske løsningen fungerer og er i bruk.
Men en sentral forutsetning i avtalen mellom Brønnøysundregistrene og BBS var at BBS skulle være totalleverandør med tilbydere av PKI-baserte eID-er som underleverandører. Sentrale PKI-leverandører har derimot ønsket å tilby sine tjenester direkte til de enkelte statlige etater og kommuner, skriver Brønnøysundregistrene i pressemeldingen, og mener at denne situasjonen medfører at man ikke får tilstrekkelig bruk av sikkerhetsportaltjenestene, noe ingen av partene er tjent med.
Partene har ifølge Brønnøysundregistrene håpet i det lengste at det ville være mulig å gjøre tilpasninger for å komme PKI-leverandørene i møte, men dette er ikke mulig innenfor gjeldende avtale og regelverket for offentlige anskaffelser. Derfor har partene blitt enige om å avvikle avtalen.
På noe sikt vil Fornyings- og administrasjonsdepartementet utvikle en ny, offentlig sikkerhetsportal..