Norske forbrukere får ikke lavere mobilpriser på samtaler i utlandet før tidligst neste sommer. EU-kommisjonen foreslo onsdag at prisene skal kuttes med opptil 70 prosent.
Les også:
- [05.02.2007] Kutter i blodpriser på utenlandsk mobilbruk
- [14.07.2006] EU skjenker mobiloperatørene et monopol
- [13.07.2006] Mange runder gjenstår i roaming-slaget
- [13.07.2006] Krever opptil 70 prosent priskutt på roaming
- [11.07.2006] Enda en sommer med dyr roaming
- [10.07.2006] EU delt i synet på roaming
- [12.05.2006] EU-landenes teletilsyn er mot priskutt
- [28.03.2006] EU skal tvinge ned prisene på mobilbruk
Kommisjonen har vedtatt et lovforslag som må vedtas endelig i EU-parlamentet. Det vil komme norske forbrukere til gode – men mormor får ikke billige samtaler med barnebarna på sydenferie i år.
– Prisene vil bli kuttet tidligst neste sommer, sier avdelingsdirektør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet til NTB.
Lovendringen vil gjøre at det blir billigere å ringe i de 28 landene som er med i EØS. Det inkluderer våre naboland, samt land nordmenn reiser mye til, for eksempel Spania, Hellas og Frankrike.
– Jeg tror anbefalingen vedtas i EU-parlamentet. Etter det vil nok prisene på mobilsamtaler i utlandet bli vesentlig lavere, sier Olsen.
Grunnen til at også norske forbrukere kan glede seg over vedtaket, er at EØS-avtalen gjør at også Norge vil rette seg etter de nye lovene.
– Vi følger med på hva de norske operatørene gjør, og sørger for at de setter ned prisene, sier Olsen.
Lobbyvirksomhet
Regulatørene i Europa, inkludert Post- og teletilsynet, har kommet med anbefalinger og forslag i endringer til det opprinnelige forslaget. Anbefalingene er delvis hørt.
– Det ble ikke gratis å motta samtaler i utlandet. Det er vi fornøyde med. Heller ikke lik pris på å ringe ute og hjemme ble vedtatt, sier Olsen.
Mange fryktet en slik lov ville gjort at mange importerte sim-kort fra land det var billig å ringe.
De mektige operatørene i Europa har også jobbet hardt for å få endret det opprinnelige forslaget, og har fått delvis gjennomslag.
– Taket på hvor mye de har lov til å ta for utgående, innkommende og landinterne samtaler er vi fornøyde med. Operatørene er nok ikke like glade, sier Olsen.
– Økt volum
NetCom, en av de største operatørene i Norge, er ikke så misfornøyde med avtalen i Brussel.
– Vanligvis er vi for at markedet skal få regulere seg selv. Når det gjelder pris på mobilsamtaler i utlandet, viser det seg at det ikke har gått av seg selv. Da er det riktig at EU griper inn, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdal i NetCom til NTB.
Hun vedgår at prisene har vært altfor høye, og at dette har medført at folk flest har unngått å bruke mobiltelefonen på reise.
– Vi håper og tror priskuttene kan føre til at flere ringer i utlandet. Slik vil kanskje ikke vedtaket føre til at operatørene taper penger, men at de tjener på det fordi volumet vil øke betraktelig, sier Wormdal.
Skeptiske
Telenor er også positive til prisregulering på grossistnivå, altså den prisen de må betale til utenlandske operatører.
– Den har vært uforholdsmessig høy. Derimot er vi skeptiske til at EU-kommisjonen vil regulere prisen også på sluttbrukernivå, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til NTB.
Han hevder Telenor vil senke prisen for sine kunder tilsvarende prisavslaget de får fra de utenlandske operatørene, og at det derfor er unødvendig å regulere også sluttbrukerprisen, slik kommisjonen har foreslått.
– Det er viktig å påpeke at dette kun er et forslag. Men det vil utvilsomt senke samtalekostnadene for mobilkunder i utlandet om det blir vedtatt, og det er også vi positive til, sier Amundsen.