I 2004 godkjente EUs daværende konkurransekommissær Mario Monti sammenslåingen av musikkavdelingene til Sony og Berthelsmann, en fusjon som skapte Sony BMG, verdens nest største musikkselskap etter Universal Music Group.
Godkjenningen fra EU-kommisjonen ble gitt uten spesielle vilkår. Den kom etter at domstolen hadde opphevet Montis forbud mot tre store fusjoner, og kritisert Monti for overdreven aggressivitet. Det fikk kommissæren til å legge om rutinene for EUs arbeid med fusjoner.
Montis godkjenning av Sony BMG overrasket også på bakgrunn av hans innbitte motstand mot fusjonen av EMI og Warner Music Group, som han greide å hindre i både 2000 og 2003.
Godkjenningen av Sony BMG ble anket for EU-domstolen Court of First Instance. Avgjørelsen falt i går: Fusjonen ble kjent ugyldig.
Domstolen sier at godkjenningen av Sony BMG innholder «åpenbare feil». Den retter hard kritikk mot metodikken som førte til Montis avgjørelse, og gir et inntrykk av at Monti gikk i revers etter den tidligere kritikken for overdreven aggressivitet. Saksbehandlingen under Monti betegnes som generelt sett slurvete.
Hva som videre skjer, er usikkert. Kjennelsen innebærer ikke at fusjonen opphører straks, men at saken må behandles på nytt. Det betyr at Sony og Berthelsmann må levere nytt materiale til Montis etterfølger Neelie Kroes, og at hun må utrede fusjonen på nytt. Det kan ende med at Kroes nøyer seg med å gi en bedre begrunnelse for å godkjenne fusjonen. Andre muligheter er at fusjonen godkjennes på visse vilkår, for eksempel at Sony BMG kvitter seg med bestemt platemerker.
En tredje mulighet er at Kroes går inn for oppløsning. Det betraktes som teoretisk mulig, men usannsynlig, selv om Impala, en forening for uavhengige platemerker som anket fusjonen inn til EU-domstolen, mener en oppløsning nå er påkrevet.
Observatører mener ellers at avgjørelsen vil gjøre det vanskelig, om ikke umulig, for EU å godkjenne en eventuell sammenslåing av EMI og Warner Music, som ledelsen i begge selskapene fortsatt ivrer for.
I dag kontrollerer Universal Music, Sony BMG, EMI og Warner Music rundt 75 prosent av det globale markedet for musikk i opptak.
Les også:
- [28.04.2006] Sony varsler milliardtap på spill
- [30.12.2005] Sony vil gi erstatning for "rootkit"-skandale
- [22.12.2005] Texas utvider anklagene mot Sony BMG
- [22.11.2005] Sony BMG saksøkt for spionvarebruk