Microsoft er blant de selskapene som har stilt seg bak HD DVD-teknologien, framfor den konkurrerende Blu-ray Disc-teknologien (BD). Mange mener at BD er å foretrekke, fordi den har betydelig større lagringskapasitet, men i et podcast-intervju publisert av Microsofts Xbox-team, forteller Amir Majidimehr nå hva som var hovedårsakene til Microsofts valg. Majidimehr er visepresident for Microsofts Consumer Media Technology Group.
I begynnelsen var Microsoft ganske aktivt med i testingen av begge formater, fordi selskapet ønsket at begge formatene skulle ta i bruk dets VC1-komprimeringsteknologi. Men dette arbeidet førte til at Microsoft i stadig økende grad fant ut at Blu-ray Disc ikke var den beste teknologien for selskapet å støtte.
Les også:
- [04.01.2007] Enklere for de fleste med hybrid HD-plate
- [20.09.2006] Billig HD DVD-spiller til Xbox 360
- [01.09.2006] Blu-ray-basert film til Norge i oktober
- [22.08.2006] Ingen Xbox 360-spill kommer på HD DVD
- [10.07.2006] Optisk komponent for både HD DVD og Blu-ray
- [04.07.2006] BenQ med Blu-ray-brenner til Europa
- [28.06.2006] For få forskjeller på blålaser-systemene
- [10.05.2006] Microsoft lover HD-DVD-spiller til jul
- Etter hver som tiden gikk begynte vi å bli bekymret for et par ting ved Blu-ray, sier Majidimehr.
- Det første var muligheten for i det hele tatt å kunne produsere denne typen plater. Blu-ray flytter lagringslaget veldig nær overflaten av platen, og når du gjør det, blir det stadig vanskeligere å produsere slike plater med høy pålitelighet. Og når du ser på markedet i dag, er Blu-ray blitt lansert med halvparten av kapasiteten, 25 GB, og de har vanskelig for å klatre opp til 50 gigabytes, sier Majidimehr.
- Når du forsøker å dekke BD med et beskyttende lag, forurenser du den også, noe som øker feilprosenten og reduserer antallet gode plater du kan få ut av produksjonen.
I standard DVD-er og HD DVD-er er dataene plassert mellom to beskyttende plastlag fra starten av, men selv dette er ikke alltid nok til å hindre at dataene blir utilgjengelige på grunn av riper og andre skader.
Majidimehr sammenligner Blu-ray platene med vanlige, åpne smørbrød, og mener at fordi dataene er plassert så nær overflaten, vil riper kunne bli et stort problem. Han peker på at da Sony og andre introduserte de første versjonene av Blu-ray Disc i Japan, ble platene puttet i kassetter for å beskytte dem. Først senere er det beskyttende laget blitt introdusert.
Faren for riper og tap av data er altså den viktigste årsaken til at Microsoft forkastet Blu-ray Disc som en teknologi selskapet ville stille seg bak. En annen viktig årsak er knyttet til DRM eller kopisperrer.
- Det ble for mye kopibeskyttelse. Både BD og HD DVD benytter en løsning som kalles AACS, som er laget av et separat konsortium hvor Microsoft er blant grunnleggerne, sammen med Sony og noen større filmselskaper. Vårt håp var at den samme kopibeskyttelsen ville brukes av begge formater, så vi designet AACS en gang for alle med god balanse mellom konsumentenes behov og studioenes behov, hevder Majidimehr.
- Dessverre har Blu-ray Disc enda et lag med beskyttelse - BD+. Dette er et system som faktisk kjører kode fra platene dine. Denne koden forteller hvordan avspillerne skal dekode og dekryptere innholdet og spille det. Dette kommer på toppen av den grunnleggende beskyttelsen som tilbys av AACS.
Denne sanntids dekodingen av kopibeskyttelsen ble ikke så godt mottatt hos Microsoft.
- Fra et implementeringssynspunkt så vi for oss en situasjon hvor vi kunne ende opp med å måtte implementere to former for kopibeskyttelse. Oppriktig mener vi, og mange andre innholdsleverandører og andre selskaper med oss, at AACS er tilstrekkelig. Den økte kompleksiteten med nok et lag ble et problem, sier Majidimehr.