Oppdatert 16:55: AMD har nå bekreftet kjøpet.
AMD har det siste året klart å presse sin veldig mye større konkurrent med prosessorer som har gitt mer for pengene. Og nå kan selskapet være i ferd med å gjøre et stort oppkjøp som vil kunne påvirke hvordan PC-bransjen fungerer.
Det er veldig detaljerte lekkasjer som står på trykk i finansavisen Wall Street Journal som røper de overraskende oppkjøpsforhandlingene. AMD har lagt inn et bud på 5,4 milliarder dollar for ATI.
AMD og ATI skal være nesten helt enige etter at partene satt i forhandlinger på søndag og avtalen kan bli offentliggjort allerede senere i dag. En avtale skal så godkjennes av aksjonærene.
ATI minner på mange måter om AMD, for selskapet kjemper mot en større konkurrent, Nvidia. Kampen mellom ATI og Nvidia har svingt frem og tilbake slik det gjør mellom Intel og AMD ettersom en av partene treffer eller bommer med en ny generasjon brikker.
Kampen er ytterligere skjerpet etterhvert som ATI og Nvidia har introdusert forskjellige teknologier for å koble flere skjermkort sammen. En PC kan ikke støtte både ATI Crossfire og Nvidia SLI.
Spørsmålet er hvordan et oppkjøp av ATI vil påvirke PC-bransjen. Vil AMD etterhvert bare støtte ATI og deres teknologier og/eller vil Intel støtte en AMD-eid grafikkteknologi? AMD har mye å tape på om Nvidia skulle bli misfornøyde med oppkjøpet.
Et AMD-oppkjøp av ATI kan dermed i verste fall dele PC-bransjen i to med en mindre valgfrihet for brukerne som resultat.
Et oppkjøp av ATI vil ikke bare skaffe AMD grafikkprosessorer. ATI lager som Nvidia også såkalte brikkesett, de kritiske støttekretser som håndterer dataflyten til og fra prosessoren. Oppkjøpet ville dermed gi AMD større kontroll.
Men AMD øker risikoen med et oppkjøp av ATI - de to selskapene deltar i det mest avanserte kappløpene der marginene mellom total seier eller konkurs er - helt fysisk -
ørsmå.
Men på den annen side er det få som kjenner ATIs utfordringer bedre enn nettopp AMD, Intel og Nvidia. Raskt fallende priser, priskriger, store investeringer i forskning, enda større i fabrikker, lange utviklingssykluser, patentfeider, produksjonsproblemer og faren for å vedde på feil teknologi er faktorer de alle sliter med.
Akkurat nå leder Nvidia i grafikkmarkedet, ATI har slitt med produksjonsforsinkelser.