JUSS OG SAMFUNN

Linus Torvalds skeptisk til nytt GPL-utkast

Nytt utkast vil legge begrensninger på maskinvare-produsenter. Linus Torvalds er skeptisk.

31. juli 2006 - 10:05

GPL er den mest kjente av de åpne kildekode lisensene. Operativsystemet Linux er lisensiert under GPL og det samme er et kjempestort antall forskjellige programmer.

Det spesielle med en GPL-lisens er at den innehar en klausul om at alle som bygger videre på kildekoden som er GPL-lisensiert, må lisensiere sitt eget arbeid under den samme lisensen. Det betyr for eksempel at Microsoft ikke kan ta Linux-kildekoden eller deler av den og innlemme i Windows selv om kildekoden er åpent tilgjengelig.

Nå jobbes det med å revidere den tredje utgaven av lisensen og andreutkastet er nettopp lagt frem. Den får nå kritikk av Linux opphavsmannen Linus Torvalds. Han var også kritisk til førsteutgaven.

Torvalds er bekymret over klausulene i utkastet til tredjeutgavcen som har med rettighetsbeskyttelse å gjøre (DRM: Digital Rights Management). Det er teknologi som brukes for å kontrollere hvordan programvare, musikk og filmer kan brukes på en datamaskin.

Den nåværende utgaven av GPL-lisensen nøyer seg med å spesifisere at de som bruker kildekoden må tilgjengeliggjøre sin egen kildekode under samme lisens. Det nye utkastet tar det et skritt lengre.

- GPL versjon 3 sier i praksis at "Vi vil ikke bare ha tilgang til dine programvare modifikasjoner, vi vil også ha tilgang til din maskinvare". Jeg synes ikke at det er på sin plass at jeg som programvareutvikler skal bedømme hvordan maskinvaren bruker programvaren, sier Linus Torvalds.

Free Software Foundation på sin side ser annerledes på det. De mener at de bare moderniserer lisensen og at de med oppdateringen holder seg innenfor lisensens intensjoner.

De ønsker å hindre at maskinvareprodusenter kan bruke DRM som en teknologisk måte å komme seg rundt lisensens juridiske krav om det de definerer som grunnleggende programvarefriheter.

- Sett at jeg var en maskinvareprodusent. I er veldig begeistret for et bestemt åpen kildekode program, men når jeg selger maskinvaren min, så vil jeg at det bare skal kjøre på en bestemt versjon av den programvaren fordi det er den jeg har validert. Så jeg sørger for at min maskinvare sjekker den krypterte signaturen i binærfilen før programmet kjører. GPL versjon 3 ser ikke ut til å tillate det og mesteparten av GPL 3 utkastet ser faktisk ut til å være eksplisit designet for å ikke tillate den typen bruk. Det synes jeg at den ikke har noe med, sier Torvalds.

TiVo er en digital videoopptaker som bruker Linux, men som krever en signert versjon og som hindrer modifikasjoner. Det er et eksempel på et produkt som ikke ville kunne benyttet Linux dersom det var lisensiert under den nye GPL-lisensen i sitt nåværende utkast.

Torvalds har sikret seg mot å automatisk gå over til den nye GPL lisensen. Han har eksplisitt valgt å lisensiere Linux under GPL versjon 2, ikke GPL versjon 2 "or later" som også er vanlig og som er Free Software Foundations anbefalte lisensiering.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Andre kritikker mot den nye GPL-lisensen går på kommer fra store selskaper som HP. De er kritiske til den nye lisensens klausuler om programvarepatenter.

- HP hadde håpet at andre utkastet ville vært tydligere på patentspørsmålet, slik at den kunne fjernet bekymringen om at distribusjon av et eneste GPL-lisensiert program vil kunne være nok til skade et selskaps intellektuelle rettigheter, sier Christine Martino, sjef for HPs åpen kildekode og Linux satsning i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.