Linux-distribusjonen Linspire motsetning til de fleste andre Linux-distribusjoner ikke vært fritt tilgjengelig. Årsaken til dette er blant annet at den inneholder en del kommersiell programvare og programvare som ikke er gitt ut som åpen kildekode.
Les også:
- [14.06.2007] Gammel fiende med i Microsofts Linux-klubb
- [14.08.2006] Linux underrepresentert blant nettsurfere
Linspire håpet at blant annet deres system for enklere, Windows-lignende installasjon av programvare ville friste brukere til å ta seg betalt. Selskapets CNR (Click and Run) er en tjeneste med et grafisk brukergrensesnitt for nedlasting og installasjon av mengder med programvare og operativsystemoppdateringer.
Men kundene ser ut til å ha uteblitt og i april lovet selskapet gratis-versjoner av Linspire i september. Det er ikke ofte at programvare-lanseringer blir fremskyndet, men nå er Freespire lansert - en måned før tiden.
Hvis man legger til side bransjedebatten om hvorvidt Linux-distribusjoner bare skal inneholde åpen kildekode, serverer Freespire på papiret et interessant operativsystem.
Linspire mener at nettopp mangelen på støtte for en rekke propritære formater som brukere eventuelt må installere etterpå er hovedårsaken til at Linux ikke er blitt noen stor konkurrent til Windows på PC.
Freespire-pakken innholder nettopp bedre støtte for en del maskinvare, multimedia-formater og ulike filformater. Med i pakken følger det blant annet støtte for MP3, DVD, Windows Media, QuickTime, Java, Flash og Real, i tillegg til en del tredjeparts fonter, WLAN, ATI- og Nvidia-drivere og Acrobat Reader. Noen av disse, for eksempel DVD-støtten, vil dog koste penger og vil derfor kun være tilgjengelige gjennom CNR-systemet.
Det meste av dette er tilgjengelig også til andre Linux-distribusjoner, men det kreves gjerne at brukeren laster ned og installerer disse komponentene på egenhånd, noe som nok bremser mindre kompetente brukere.
Brukere av Freespire vil i likhet med Linspire-brukerne kunne abonnere på CNR-tjenesten og det er her Linspire håper å tjene penger. Med CNR kan brukere velge og installere programvare på en litt enklere måte, men man kan også bruke tradisjonelle Linux-teknikker som apt-get. CNR vil koste enten 20-50 dollar (125-300 kroner) i året.
Linspire og Freespire er basert på den velkjente Debian-distribusjonen.
Freespire vil bli tilbudt på et dusin ulike språk og vil kunne tilbys med support utover det som er tilgjengelig i fellesskapets fora.