IT-bransjen går så det suser, og selskaper som skal rekruttere må stadig finne nye og kreative lokkemidler for å trekke til seg nye folk.
Man skulle tro at vikarbyråer hadde dårlige odds i et marked der etterspørselen etter arbeidskraft er så høyt, men flere vikarbyråer digi.no har vært i kontakt forteller om det motsatte.
Frihet til å jobbe når man vil, trygghet med ventelønn, fastlønn og gunstige partneravtaler, har gjort jobber i vikarbyråer langt mer attraktive.
Administrerende direktør Morten Hansen i Elan IT forteller om kraftig vekst til tross for tøff etterspørsel.
Selskapet har spesialisert seg på å leie ut profesjonell IT-kompetanse, og er et søsterselskap til Manpower med 1500 konsulenter. Til sammenligning var det bare 360 konsulenter i 2001 da Elan IT etablerte seg i Norden i et IT-marked som den gang lå nede.
Omsetningen i Norge har gått fra drøye 100 millioner kroner for tre år siden til 180 millioner kroner i dag.
Hansen medgir til digi.no at vikarbyrået må være villig til å strekke seg for å finne de riktige hodene. Dette gjelder blant annet å være konkurransedyktig i lønn. Derfor tilbyr Elan IT ofte fastlønn. I tillegg kan enkelte oppdrag gi grunnlag for såkalte partneravtaler, der konsulenten får en viss prosent av utfakturert beløp til kunden.
En annen trend er at vikarbyrået i økende grad leier ut utenlandsk arbeidskraft. Hansen forteller til digi.no at Elan IT har leid ut folk med SAP-kompetanse både fra Tyskland og England til oljeselskaper, der arbeidsspråket er engelsk.
Hansen sier at prisen for en SAP-konsulent kan ligger fra 800 til 1400 kroner i timen.
Forespørslene kan gjelde alt fra Java og SAP til Cobol-programmering, og i det store og hele klarer Elan å skaffe den arbeidskraft som etterspør, hevder Hansen.
Også vikarbyrået Kelly Services rapporterer om et hett marked, men vikarbyrået må ofte hente inn arbeidskraft fra utlandet, spesielt fra Sverige og Danmark for å kunne dekke etterspørselen.
Administrerende direktør Stig Lauvsland sier til digi.no at på oppdrag som support og drift er det etter hvert blitt svært vanlig å leie ut skandinaver, og da spesielt svensker.
Lønnsnivået i Norge er bedre enn Sverige, og det å bo i Norge for en kortere eller lengre tid har vist seg å være svært populært, forteller Lauvsland.
Vikarer med etterspurt kompetanse tilbys også ventelønn, som innebærer at de kan få betalt full lønn også i uker de ikke har oppdrag.
Et av hovedområdene hos Kelly, er nettopp IT, i tillegg til oppdrag innen økonomi, finans og tradisjonelle administrative jobber.
Lauvsland framholder at IT-oppdragene kan variere alt fra enkel teknisk support til tyngre prosjektledelse.
Kelly-sjefen mener mange også ønsker å starte som vikar fordi de har utsikter til en fast jobb, men samtidig kan bli kjent under mer uforpliktende omgivelser.
I 2006 ble 200 vikarer fra Kelly rekruttert til faste jobber. Kelly Services hadde i fjor en vekst på over 50 prosent, og omsetter i Norge for godt over 300 millioner kroner.