JUSS OG SAMFUNN

HP skal selv etterforskes etter lekkasje

Verdens største IT-selskap kan ha brutt loven da de etterforsket et av sine egne styremedlem.

7. sep. 2006 - 09:52

HP er i ferd med å bli verdens største IT-selskap målt på omsetning, etter at IBM solgte sin PC-divisjon til kinesiske Lenovo. Det går bra for HP etter bråket rundt fusjonen med Compaq og avgangen til forrige toppsjef Carly Fiorina, men nå er det igjen uro hos IT-giganten.

Denne uken kom det frem at et av HPs styremedlemmer ble så frustrert etter en lekkasje til CNet News om ledelsens strategisamling og strategiplaner at hun leide en privat etterforsker for å sjekke hvem i ledelsen som hadde ringt til hvem i perioden.

Det ble særdeles dårlig mottatt av HPs ledelse og nå får den interne spionasjen trolig også utvidede følger.

    Les også:

Nå har Californias statsadvokat startet en etterforskning av styremedlemmets interne etterforskning av telefonsamtaler. Det er imidlertid ikke klart ennå om loven er brutt.

I California er det de kaller «pretexting» forbudt. Det går ut på å utgi seg for å være en annen person for å få tilgang til informasjon om telefonsamtaler eller andre opplysninger. Dersom den innleide private etterforskeren har gjort det, kan det bli problematisk for HP og styremedlem Patricia Dunn.

Det amerikanske kredittilsynet har også bedt HP om mer informasjon om den interne etterforskningen. I sitt svar bekreftet HP ifølge Wall Street Journal at «pretexting» metoden var blitt brukt av en underleverandør til den private etterforskeren.

HPs pressetalsmann, Mike Moeller hevder imidlertid at HP ikke viste at «pretexting»-metoder ville bli brukt når den private etterforskeren ble gitt etterforskningsoppdraget.

– Vi har bestemt at pretexting ikke vil bli brukt i fremtidige etterforskninger hvis vi senere på gjennomføre en tilsvarende etterforskning, sier Moeller til Wall Street Journal.

Uansett utfallet av etterforskningen har den private etterforskningen gitt HP et dårlig rykte i bransjen. Tom Perkins, en av verdens mest kjente og anerkjente venturekapitalister, trakk seg fra styret i protest mot styremedlem Patricia Dunns håndtering av den interne etterforskningen.

I USA finnes det flere hundre websider som tilbyr seg å fremskaffe denne typen informasjon.

Metoden som ofte benyttes er å skaffe informasjon om fødselsdatoer og personnummer for så å late som om man er vedkommende for å hente ut informasjon om «egne» telefonsamtaler eller informasjon om bankkontoen. Ifølge Wall Street Journal selges informasjon om en persons siste 100 telefonsamtaler for så lite som 65 til 100 dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.