For to år siden, i oktober 2004, kunngjorde Microsoft og Cisco at de innså nødvendigheten av å samordne sine løsninger for sikker nettaksess. På sikkerhetskonferansen The Security Standard i Boston denne uken, demonstrerer de en tidlig utgave av det som skal bli en felles arkitektur for sikker nettaksess.
Les også:
- [21.08.2007] Cisco og Microsoft i tettere samarbeid
- [17.11.2006] Ordner aksesskontroll med åpne standarder
- [19.09.2006] Fem års helvete for sikkerhetskunder
- [18.10.2004] Cisco og Microsoft inngår sikkerhetsallianse
Network Admission Control (NAC) fra Cisco og Network Access Protection (NAP) fra Microsoft løser mange av de samme utfordringene. Blant annet hindrer de klienter med virussmitte fra å logge seg på bedriftens nettverk, og tilbyr verktøy for å sikre at ingen får tilgang til andre ressurser enn det rollen deres tilsier. Behovet er åpenbart, men investeringene er store, og mange kvier seg for å velge mellom to konkurrerende de facto standarder som ikke virker sammen, og som dessuten er forholdsvis komplekse begge to.
Den kommende fellesarkitekturen vil gjøres allment tilgjengelig i andre halvdel av 2007, samtidig med at neste utgave av Windows Server – stadig kjent som «Longhorn» – kommer på markedet. Arkitekturen vil kreve Longhorn på serversiden og Vista på klienten.
Fellesarkitekturen og retningslinjer for hvordan man kan integrere NAC og NAP er gjenstand for en felles rapport, Cisco Network Admission Control and Microsoft Network Access Protection Interoperability Architecture, som kan lastes ned fra Ciscos NAC-sider og fra Microsofts NAP-sider.
En av nøkkelforenklingene går fram av rapporten: Ciscos NAC-klient viker for den integrerte NAP-klienten i Windows Vista, som serverkomponentene i NAC forholder seg til.
Sammenslåingen av NAC og NAP, og behovet for tettere adgangs- og sikkerhetskontroll, blir følgelig en faktor som bør tas med i betraktning ved vurderinger om hvorvidt man skal oppgradere til Vista eller ikke.
Seinere i år starter et avgrenset beta-program for utvalgte kunder som vil teste samkjøringen.
Cisco og Microsoft har krysslisensiert sine løsninger, slik at de har tilgang til hverandres patenter og vil hver for seg kunne utvikle nye produkter tilpasset partnerens rammeverk.