Det har blåst friskt i verdens største IT-selskap de siste dagene.
Etter å ha sett seg lei av stadige lekkasjer av informasjon fra styrerommet, beordret HPs styreleder, Patricia Dunn, en etterforskning. Hun hentet inn en privat etterforsker som innhentet informasjon om hvem styremedlemmene hadde ringt til og mottatt samtaler fra.
Det ble ikke godt mottatt av styremedlemmene som ble etterforsket. Den framstående venturekapitalisten Tom Perkins trakk seg fra styret i protest mot etterforskningen, på tross av at han beviselig ikke hadde noe med lekkasjen å gjøre. Journalister fra CNet News og Business Week ble også berørt, da etterforskeren også hentet ut samtalelister for deres telefoner. Totalt ble samtalelistene til ni journalister etterforsket av HPs privatdetektiv.
Les også:
- [15.02.2008] HP inngår forlik med journalister
- [08.05.2007] Journalister vil saksøke HP etter overvåkning
- [15.03.2007] Frafaller siktelsen mot HPs styreleder
- [08.12.2006] HP inngår forlik etter spionskandale
- [16.11.2006] HPs styreleder erklærte seg ikke skyldig
- [13.10.2006] Ny etikksjef i HP etter skandalen
- [03.10.2006] HP-sjefen ble informert om spionasjen i fjor
- [25.09.2006] HP-sjefen nekter å svare på spørsmål
- [22.09.2006] Kan ha lurt inn spion-program hos journalist
Amerikansk presse har vært i harnisk de siste dagene og kjørt hardt på saken i flere dager. Myndighetene og det amerikanske kredittilsynet ble også interessert og til slutt ble presset så stort at HP og styrelederen i praksis ikke hadde noe valg.
Dunn må trekke seg fra HPs styre og det gjør hun i januar, skriver Wall Street Journal. HPs administrerende direktør, Mark Hurd tar over vervet som styreformann.
I Norge kan ikke administrerende direktør være styreformann i allmenne aksjeselskaper, men i USA er dette veldig vanlig. Der er det mer regelen enn unntaket.
Problemene er langt fra over for HP, selv om styrelederen går av etter nyttår. Det kan også bli reist straffesak etter selskapets styrebråk.
– Vi har nok bevis for å reise straffesak mot enkeltpersoner i HP, samt personer utenfor selskapet. Folks identiteter ble tatt på en falsk måte og det er ulovlig. Slik har de fått tilgang til personlig informasjon i dataregistre, sier Bill Lockyer, talsmann for statsadvokaten i California til Wall Street Journal.
Metoden som den innleide privatetterforskeren har brukt, går ut på å utgi seg for å være en annen person for så å hente ut informasjon som samtalelister og lignende fra telefonselskapet og fra andre kilder. I en slik prosess finner de frem personlig informasjon som personnummer, eller det som i USA kalles Social Security Number, og så ber de om å få ut informasjon om «seg selv».
Det store spørsmålet i saken nå, er hva de andre personene i styret og i ledelsen viste om etterforskningen og bruken av de ulovlige metodene. Dersom administrerende direktør Mark Hurd viste om det, kan også han få problemer med sin stilling. Om han gjorde det er uklart, men ifølge Wall Street Journal viste han i hvert fall om resultatet av etterforskningen i to måneder før resten av styret fikk det i mai i år.
Dunn gikk ikke frivillig fra styreleder rollen på tross av krav fra deler av styret om at hun skulle gjøre det. Hun beklaget for metodene som ble brukt, men forsvarte nødvendigheten av å gjennomføre en slik etterforskning. Etter at hun og motpartene hadde stilt med hver sine advokater ble styret i HP enige til slutt om at hun trekker seg som styreleder i januar, men at hun fortsetter som styremedlem.
Resultatmessig var etterforskningen en suksess. Den avslørte at det var styremedlemmet Jay Keyworth som var kilden til lekkasjene. Han blir ikke renominert til neste styrevalg. Av ti lekkasjer i perioden fra slutten av 2004 til mars 2006 skal Keyworth ha stått for syv av dem, ifølge Wall Street Journal.
Børsen reagerte positivt på nyheten om Patricia Dunns avgang.