Verdens største IT-selskap er i hardt vær for tiden. Styrelederen hadde beordret en intern etterforskning for å finne ut hvem i ledelsen eller i styret som var kilden til lekkasjer som fant veien til media. Det var noe selskapet opplevde som et stort problem, men sammenlignet med hva de nå opplever må det kunne ses på som en bagatell.
Etter at det kom frem at det i etterforskningen hadde blitt brukt ulovlige metoder for å sjekke hvem i HP som hadde snakket med diverse journalister, måtte styreleder Patricia Dunn melde sin snarlige avgang avgang.
Les også:
- [15.02.2008] HP inngår forlik med journalister
- [08.05.2007] Journalister vil saksøke HP etter overvåkning
- [08.12.2006] HP inngår forlik etter spionskandale
- [16.11.2006] HPs styreleder erklærte seg ikke skyldig
- [13.10.2006] Ny etikksjef i HP etter skandalen
- [03.10.2006] HP-sjefen ble informert om spionasjen i fjor
- [25.09.2006] HP-sjefen nekter å svare på spørsmål
- [19.09.2006] HP ble advart om ulovlige avlytting
- [13.09.2006] HPs styreleder presset ut etter spionsak
Etter at en samlet amerikansk presse hev seg på saken og gjorde egne undersøkelser har det imidlertid kommet frem at denne ulovlige informasjonsinnhentingen bare var toppen av isfjellet.
Avisen Washington Post er en av verdens mest annerkjente aviser. Det var blant annet de som avslørte Watergate skandalen med daværende USA-prseident Richard Nixon. Nå har de fått tak i en åtte siders rapport som det private etterforskningsbyrået sendte til HP 10 februar i år. Der beskriver de blant annet hva slags metoder som ble brukt.
Mest oppsiktsvekkende er det nok at etterforskerne forsøkte å sende spionvare til en journalist i CNet News for å kunne logge om eposten ble åpnet, om den ble videresendt og isåfall til hvilke IP-adresser.
Ifølge CNet News skal myndighetnes etterforskere ha opplyst til journalist Dawn Kawamoto at de ikke tror programmet var en keylogger. Det vil si et program som logger tastetrykkene. Det kan brukes til å se alt journalisten skriver, hvilke nettsider som besøkes og hvem personen sender epost eller lynmeldinger til.
Ifølge Washington Post derimot, var det nettopp det programmet var. De skriver at rapporten beskriver hvordan etterforskerne sendte en epost til journalisten i CNet News og at den ville ha installert seg og logget hvert tastetrykk på hennes maskin. Hvorvidt hun åpnet vedlegget og fikk installert programmet eller ikke, er fortsatt uklart.
Man kan tenke seg at en erfaren IT-journalist vet bedre enn å åpne et slikt innlegg, men man kan også se for seg at omstendighetene kunne få henne til å gjøre den tabben. Rapporten beskriver nemmelig også hvordan HPs innleide etterforskere gikk frem for å plante falsk informasjon hos den samme journalisten i et forsøk på å avsløre sin interne lekkasje kilde.
Rapporten viser også at i motsetning til hva HP tidligere har sagt, så skal ledelsen ha vært klar over hva slags metoder som ble brukt av privatetterforskerne og det skal også ha blitt brukt andre ulovlige metoder.
Mark Hurd, HPs administrerende direktør, har til nå gått klar situasjonen. Når Patricia Dunn går av som styreleder i januar, så tar han over rollen som styreformann. Etter amerikanske mediers undersøkelser begynner imidlertid også han å trekkes dypere inn i saken.
- I amerikanske næringsliv er det tradisjon for å komme med dårlige nyheter på fredag etter at børsen stenger, sier A.M. Sacconaghi, aksjeanalytiker i Sanford C. Bernstein & Co til New York Times.
Dette vet HPs aksjonærer og nå som HP har annonsert en pressekonferanse i kveld, fredag, etter at børsen stenger, reagerer markedet med å sende HPs aksjekurs nedover. På torsdag falt aksjekursen med fem prosent.
Hva som kommer av informasjon på denne pressekonferansen er naturlig nok ikke kjent ennå, men det spekuleres i om noen prominente personer i HPs ledelse eller styre får sparken eller trekker seg.
Det store spørsmålet som amerikanske medier nå stiller er: Hvor mye viste Mark Hurd og når viste han det?