FORBRUKERTEKNOLOGI

Selger tilgang til enorme piratarkiver

Mens musikk- og filmbransjen jakter på fildelere, selger store aktører lynrask tilgang til enorme piratarkiver.

24. okt. 2006 - 07:46

Musikk-, film- og programvarebransjene bruker voldsomt med ressurser på å prøve å bremse piratkopieringen. Ved å saksøke fildelingstjenester og tusenvis av enkeltbrukere, forsøker bransjen å plugge igjen en rekke kanaler.

Flere fildelingstjenester er stengt, men til tross for alt dette arbeidet står fremdeles en enkel, brukervennlige og lynrask piratkopieringsmulighet igjen – og den blir stadig bedre og enklere å bruke. Med tanke på hvor hardt bransjeorganisasjonene går til verks mot fildelerne, er det overraskende hvor åpent noen aktører annonserer for en alternativ kilde til piratkopiert materiale: Usenet.

Usenet var et populært system lenge før bruken av web kom i gang i 1994. På en «nyhetsgruppe» kan brukere fortløpende legge inn meldinger og svar. Nyhetsgruppene replikeres mellom serverne. Det betyr at meldinger skrevet på én server blir kopiert til de andre serverne som har de samme nyhetsgruppene.

Man kan også legge ved store filer til meldingene og la andre brukere laste ned disse. Dette gjelder både bilder, film, musikk og programvare. På grunn av størrelsen og det store båndbreddebehovet tilbyr ikke norske ISP-aktører tilgang til nyhetsgrupper med stort binært innhold.

Det gjør derimot flere spesialiserte Usenet-arkiver som tar seg betalt. Selskapene bygger ut stor lagrings- og dataoverføringskapasiteter der de lager alt som kommer på nyhetsgruppene over lang tid. Fordi de tar seg betalt, kan de finansiere serverparker og linjer som overgår det gratisnettverkene tilbyr.

Kontrasten til tonen på fildelingsnettene er enorm. For arkivtjenestene reklamerer med store og rosende ord for sine tilbud.

Et enkelt søk ga oss en lengre liste over aktører som ubeskjedent tilbyr høykapasitetstilgang til Usenet-nyhetsgrupper med binært innhold i form av film, musikk og programvare. Et halvt minutt på Google gav oss en liste på 5–6 stykker.

Det er særlig tyske Usenext som demonstrerer hvordan piratkopieringen er satt i system. Selskapet skryter av sine tekniske fasiliteter på en måte ellers bare kommersielle datasentraler gjør.

Selskapet skryter av å ha åtte serverfarmer plasser i USA og i Europa for å gi maksimal nedlastningskapasitet for sine kunder. Du kan også søke på XXXX.

Og fort gikk det. Hastighet var så høy at vi måtte sjekke om vi faktisk hadde så rask forbindelse på vårt bredbåndsabonnement.

Å finne frem til det vi var ute etter var ikke alltid like enkelt, men da vi tok en rask titt på de mest populære nyhetsgruppene fant vi både TV-serier, nyere kinofilmer og ymse proprietær programvare.

Her er førstesiden av hva vi fant når vi søkte etter programvare fra Microsoft:

Tilsvarende søk etter programvare fra Adobe, Symantec, Autocad og flere andre ga også utfyllende lister med programvare som raskt kunne lastes ned.

Så spørs det da hvorfor bransjeorganisasjonene ikke har rettet fokus mot denne typen Usenet-aktører.

De må jo nødvendigvis vite om tjenestene, for Usenext og de andre prøver på ingen måte å skjule seg selv.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.