KARRIERE

Slik løser Accenture presset på IT-lønningene

Accenture lar seg ikke presse til skyhøye IT-lønninger, men har likevel en løsning.

IT-bransjen går så det suser, og det er en vill rift etter spesialkompetanse som .Net, Java, SAP og åpen kildekode.

Med dotcom-årene friskt i minne, vegrer likevel store og mellomstore IT-aktører seg i dag for å presse IT-lønninger opp til et kunstig høyt nivå som igjen kan føre til dyre oppsigelser og konkurser når etterspørselen roer seg.

Både Steria og Accenture uttalte til digi.no i forrige uke at de har lært av en dyrekjøpt erfaring.

    Les også:

Men Accenture har funnet sin vri som skal løse presset på IT-lønningene.

– Det har lenge vært vanlig å sette ut IT-oppdrag til lavkostland, men framover vil vi se mer av at store globale konsulentselskaper henter IT-kompetanse over landegrensene, forteller offshore-ansvarlig Sigurd Knudsen i Accenture til digi.no.

Som et globalt konsulentselskap med 140 000 ansatte i 48 land, kan Accenture fritt hente IT-kompetanse fra utlandet til Norge.

I Oslo finnes det i dag drøye 150 utviklere fra Accenture som sitter andre steder på kloden, men som kun jobber på oppdrag for norske kunder. Oppdraget blir ledet av en knippe ansatte fra Accenture i Norge som gir det en lokal forankring og forståelse.

– Denne måten å jobbe på er i rask vekst. Dersom etterspørselen skal fortsette å vokse slik den har gjort de siste årene er det ikke utenkelig at vi dobler den utenlandske staben, forteller Knudsen til digi.no.

Forutsetningen er å bruke standardiserte løsninger som skal kunne gi tilsvarende tjenester til en rekke forskjellige kunder, uavhengig av land eller segment.

Bare i India er Accenture lokalisert på ni steder med 24 000 ansatte. Også Riga som bare er halvannen time med fly fra Norge, er et vekstområde for Accenture som har bygget opp et kompetansesenter med 200 personer på bare to år.

– Det er i hovedsak fra Bangalore i India og fra Riga vi henter IT-kompetansen til Norge, sier Knudsen.

Også Kina er et interessant sted for Accenture, og som framover vil kunne konkurrere på IT-tjenester. Kina er i dag det landet med sterkest voksende økonomi.

Det betyr sterk internasjonalisering som igjen gir bedre språkkunnskaper. Som en engelsk koloni har India hatt fordeler av å kunne beherske det engelske språket, men Knudsen tror at Kina etter hvert også vil kunne konkurrere på dette området.

India har uansett et fortrinn på IT ettersom det har lange tradisjoner på faget, og det i snitt utdannes og klekkes ut 500 000 IT-kyndige hvert år.

Med mange land rundt omkring på kloden i et globalt konsulentselskap, kan dessuten Accenture utnytte ressurser i et krav til 24 timers drift året rundt.

– Bransjen snakker nå om et «around the clock»-prinsipp som innebærer at de forskjellige land tar over etter hvert som de stenger og åpner. Når det stenger i Kina, overtas IT-driften i India. Dette gir full trykk hele året rundt, uten å måtte pålegge ugunstige vaktordninger, framholder Knudsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.