En gruppe amerikanske selskaper, samt University of California i Santa Cruz (UCSC), har deltatt i den første offentlige demonstrasjonen av 100 Gigabit Ethernet (100GbE). Dette ble gjort i forbindelse med SC06 International Conference on High-Performance Computing, som arrangeres i Tampa, Florida denne uken.
Systemet som ble brukt sendte et 100GbE-signal fra Tampa til Houston i Texas og tilbake igjen, en distanse på omtrent 4000 kilometer.
Det hele ble oppnådd ved å benytte ti samtidige 10GbE-kanaler i et eksisterende, optisk nettverk.
- Denne vellykkede demonstrasjonen viser at dette konseptet med 100GbE over 10x10 Gbit/s DWDM (Dense Wavelength-Division Multiplexing) fungerer og tilbyr dessuten en implementeringsmetode som kan brukes i nær framtid, sier Dr. Daryl Inniss, visepresident for Ovum-RHKs forskning på kommunikasjonskomponenter.
De største stamnettene for IP benytter nå flere 10 Gbit/s-forbindelser mellom hovednodene. De vil snart måtte ta i bruk 100 Gbit/s-forbindelser for å kunne sørge for at kapasiteten holder tritt med den stadig økende etterspørselen etter båndbredde. Dette heter det i en felles pressemelding fra deltakerne i prosjektet.
Systemet som er utviklet og blitt vist denne uken, er basert på et 100GbE-grensesnitt med én enkelt brikke, som sørger for å bunte 10 parallelle 10 Gbit/s-kanaler inn i én logisk strøm, samtidig som rekkefølgene på pakkene opprettholdes i mottakeren. Brikken som ble benyttet var en FPGA (Field Programmable Gate Array) fra Xilinx.
Ifølge pressemeldingen skal dette eliminere dagens ytelsesproblemer i aggregeringsteknikker for å kombinere flere datakanaler. Tjenester som kombinerer flere bølgelengder for å tilby en enkelt tjeneste, kalles gjerne for superlambda-tjenestener.
Les også:
- [22.06.2010] Mye raskere Ethernet har blitt standard
- [21.12.2006] To DVD-er per sekund over 160 km
- [09.02.2006] Enda raskere nettverk under planlegging
- [11.01.2006] Nytt konsortium for Ethernet
I demonstrasjonen ble det brukt optiske mottakere fra Finisar, DWDM-system fra Infinera, metoder utviklet av Internet2 og Level 3 Communications' fibernettverk. Selve nettverksgrensesnittet er blitt utviklet og implementert av UCSC.
Bruksområdene for en så rask forbindelse er mange. I tillegg til å kunne brukes i stamnett for blant annet Internett-leverandører, åpner teknologien også for blant annet mer avansert toveis videoteknologi for bruk innen forskning og utdanning, for eksempel i forbindelse med telemedisin, seismologi og astronomi. 100GbE er også kraftig nok til å levere mer enn 60 ukomprimerte HDTV-kanaler samtidig.