Njord kalles den nye superdatamaskinen som IBM har levert til NTNU. Den er ifølge NTNU raskere og har større kapasitet, enn alle andre tungregneanlegg i Norden. Anlegget og ny infrastruktur har kostet 50 millioner kroner, hvorav NTNU har betalt 35 av disse for Njord, maskinrommet og andre tilpasninger av infrastruktur rundt anlegget.
NTNU og Meteorologisk institutt skal bruke Njord mesteparten av tiden, men andre forskere skal også få tilgang, slik at beregningskapasiteten kommer mange nyttige prosjekter til gode.
Mulige bruksområder er fjerning av støy og feil i ultralydbilder ved bedre omregning av bølgesignalene som lager bildene. Dette skal gjøre det enklere å stille gode diagnoser.
Simulering av hvordan en bil deformeres når den krasjer. Dette skal bidra til å lage tryggere bildeler.
Værvarsel så detaljert at det kan fortelle om turbulens på flyplassen og forurensning i byens sentrum, eller hvordan været er akkurat der en redningsaksjon til havs skal foregå.
Njord-noder på rekke og rad
Les også:
- [06.12.2006] Leier ut kraftserver med Linux og database
- [28.11.2006] Superdata ved NTNU likevel ikke kraftigst
- [14.11.2006] Store endringer i superdata-toppen
- [10.11.2004] Tromsø bygger teraflops-klynge
Njord er basert på 62 IBM p575+-noder som hver har 16 Power5+-prosessorer. Antallet har totalt 2080 gigabytes med minne, hvorav de fleste nodene er utstyrt med 32 GB. Total diskplass er på 70 terabytes. Maskinen har en teoretisk maksimalytelse på 7000 gigaflops (milliarder flyttallsoperasjoner per sekund). Den til nå kraftigste maskinen hos de norske universitetene, Snowstorm i Tromsø, har en teoretisk maksimalytelse på 2300 gigaflops.
Daglig leder for infrastruktur, Anne C. Elster, foran en Njord-node
Åpningen av Njord skal gjøres av rektor ved NTNU, Torbjørn Digernes, den 30. november. Mer informasjon om dette og Njord finnes på denne siden.