KARRIERE

Staten overbyr private bedrifter på IT-lønn

Før tappet næringlivet staten for folk, men nå har staten overtaket, mener hodejeger Rolf Nævra.

Det har lenge vært knapphet på dyktige IT-konsulenter og kamp om hodene. Arbeidsgivere slåss om de gode IT-medarbeidere, og den som kan tilby de beste betingelsene er ofte dem som vinner.

Gjennom IT-bransjens tøffe år hadde offentlig sektor en lett jobb med å rekruttere konsulenter som ville flykte inn i en trygg tilværelse i staten. Nå er ikke det lenger tilfelle, og det må penger til for å holde på folkene.

Nå har pendelen åpenbart snudd, forteller hodejeger Rolf Nævra i Magellan IT til digi.no.

Magellan rekrutterer IT-personer med høy kompetanse på stillinger som programmere, utviklere, IT-arkitekter, prosjektledere, rådgivere og IT-strateger. Aktuelle kandidater kan være i fast jobb eller nyutdannede som er på sitt avsluttende år i forhold til en IT-grad.

- Nå har staten og de statlige selskapene meldt seg på pengegaloppen, og de går ikke sjelden av med seieren. Hos staten og dens selskaper sitter pengene løst, og løsere enn i mange private selskaper, hevder Nævra.

Han medgir at i mange tilfeller må rekrutteringsselskapet på vegne av sine konsulenthus-kunder, melde pass til statlige IT-konsulenter som ønsker nye utfordringer.

- Det er ofte dyktige personer, men vi klarer simpelthen ikke å matche den lønnen de har i staten eller i statlige kontrollerte selskaper, sier Nævra.

Han tror mange av de statlige virksomhetene byr over private for å rekruttere eller beholde IT-konsulenter. Det er tydelig at mange har høye vekstambisjoner, stor frihet og mye penger å bruke. Det gjelder ikke bare ren statlig virksomhet, men også selskaper som staten eier, direkte eller indirekte, og som har en fordelaktig posisjon.

Nævra advarer likevel mot å være kortsiktig i jobbvalget i statlige bedrifter, og framhever vekstmuligheter som langt bedre i konsulentbransjen.

- Det kan kanskje være fristende på kort sikt å si ja til et lukrativt tilbud. Men, hvis man har ambisjoner om å utvikle seg faglig, er konsulentbransjen og de profesjonelle IT-selskapene stedet å jobbe. Det vil helt klart gi uttelling på lengre sikt, også økonomisk.

Han mener offentlig sektor kan ikke tilby like utfordrende og lærerike jobber som det man finner i for eksempel et konsulentselskap.

- Det er fare for at de som nå lar seg friste inn i en «trygg» og godt betalt stilling i et statlig selskap, etter noen år opplever at de ikke har fått ta del i like interessante oppdrag som kollegaene i konsulentbransjen har gjort. Da kan man ende opp som svarteper, også økonomisk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.