FORBRUKERTEKNOLOGI

Et første alternativ til ulovlig filmnedlasting

Nedlastingstjenesten til Film2home åpnet i dag. Men mye gjenstår hvis man skal utfordre den ulovlige nedlastingen.

29. nov. 2006 - 11:59

Ulovlig nedlasting av av film er blitt et utbredt problem for filmbransjen. Komplette DVD-er gjøres fritt tilgjengelig for alle som vil ha. Men selv denne typen virksomhet er ikke helt smertefri for de fleste. Med mindre man har tilgang til lukkede tjenester, er tjenestekvaliteten høyst varierende for de fleste andre. Dette gjelder både utvalg og faktisk tilgang. Selv om man starter en nedlasting, er finnes det ingen garanti at den vil fullføres. Dette avhenger av noen andre deler ut akkurat mens nedlastingen pågår. Problemet er selvfølgelig ikke like stort for de mest populære filmene.

Disse svakhetene ved fildelingen kan filmbransjen utfordre. Men foreløpig er det få ting som tyder på at dette vil skje med det første, i alle fall i Norge.

I dag åpnet Film2home en ny tjeneste for nedlasting av film, i samarbeid med Warner. Dette betyr at utvalget foreløpig er ganske begrenset. Samtidig er prisene, spesielt på eldre filmer, på i nivå som ikke nødvendigvis gjør tjenesten til et så veldig godt alternativ til kjøp av DVD. Spesielt gjelder dette de eldre katalogtitlene.

De nyeste titlene vil koste 139 kroner når de slippes. Dette vil i alle fall med Warners filmer, skje samtidig som DVD-en slippes i butikken. Katalogfilmene skal ifølge Bonver, som driver tjenesten, skal koste inntil 99 kroner, men er rask titt viser at også enkelte eldre filmer, som Den grønne mil, koster 139 kroner. I mange fysiske butikker får man ofte kjøpt litt eldre film til så lite som 59 eller 79 kroner, mens det normale ligger på 99 kroner for katalogfilmene. Da snakker vi om butikker som ikke har film som spesiale. De er gjerne dyrere, men har da gjerne et langt større utvalg. DVD-er kan man bruke overalt, ekstramaterialet følger med og kvaliteten på video og lyd er høyere. Man får gjerne også flere lydspor og undertekster på flere språk. Alt dette har verdi.

Utvalget som Film2home nå tilbyr for nedlasting er for øyeblikket på 132 titler. I løpet av neste år vil antallet fra Warner komme opp i omtrent 200. I tillegg jobber Bonver med å få med flere filmselskaper. I Sverige, hvor tjenesten ble lansert først, samarbeid med også med Universal og en håndfull små og uavhengige selskaper. Men ifølge Gerard Versteegh, gründer av Bonver, forhandles det med en rekke andre selskaper.

Svenskene har kunnet benytte nedlastingstjenesten siden mai i år. Utvalget der er nå på omtrent 250 filmer for nedlasting.

    Les også:

Lars Håkansson, daglig leder for Warner Home Video Nordic, sier at Warner har en katalog på mange tusen filmer og at selskapet ønsker å gjøre disse mer tilgjengelige for publikum. Noe av problematikken knyttet til dette, er avtaler og rettigheter som i blant kan gå helt ned på skuespillernivå. Dette gjelder i minst like stor grad for tv-serier. Men han lover at det jobbes med saken.

Stig Gustavsen, daglig leder for Bonver i Norge, fortalte under dagens pressekonferanse at tjenesten som nå åpnes, er et første forsøk på å komme med et alternativ til ulovlig nedlasting. Han sier han innser at veien legges mens man går, og at mye er usikkert når det gjelder hva markedet egentlig ønsker. Derfor er Bonver forberedt på at man må gjøre endringer - både når det gjelder funksjonalitet og prismodell. Selskapet venter også at konkurrenter etter hvert vil komme på banen.

Foreløpig kreves det at brukeren har Internet Explorer og Windows Media Player for å kunne laste ned og spille av filmene. Dette skyldes at både filmformatet og DRM-løsningen er levert av Microsoft. I tillegg må brukerne laste ned et lite nedlastingsprogram.

Filmene lagres i mapper på et brukervalgt område på brukeren harddisk. Ifølge ledelsen i Bonver vil brukerne kunne flytte filene og rettighetene til å spille dem av til en annen PC ved å ta kontakt med Film2home. Også ved en eventuell harddiskkrasj skal det være mulig for brukerne å få laste ned filmene på nytt uten å måtte betale. Men det er ingen automatisk løsning for dette.

Filmene er kodet i Microsofts WMV-format med en bitrate på 2200 Kbit/s og 5.1 surround-lyd. Filmstørrelsen varierer med lengden av filmen, men for eksempel Superman Returns, som ble gjort tilgjengelig i dag (til 99 kroner), er på 2659 MB. Filmen har en oppløsning på 720 x 428 piksler og 384 kb/s Windows Media Audio 9 Professional-lydspor.

Bildet av den nedlastede filmen. Bildet er noe forminsket.

Dette kan av de fleste lastes ned på maksimalt noen få timer, men det er ikke snakk om at man får sett filmen umiddelbart. Da må man heller velge Film2homes streamingbaserte utleietjeneste. Versteegh avviser ikke at man på sikt vil kunne få trukket fra leieavgiften på inntil 39 kroner hvis man senere velger å kjøpe filmen. Dette er blant tingene som står på Bonvers idéliste.

Selskapets ser også på muligheten for å innføre andre forbedringer. Det viktigste er ifølge Versteegh at tjenesten er enkel å bruke. Men han forteller at man jobber med muligheten for brenning til DVD, innhold med HD-oppløsning, P2P-basert distribuering og en løsning for blant annet Mac og mobile mediespillere.

- Vi har valgt å gå for Windows i første omgang fordi det er det de fleste av de potensielle kundene har, sier Versteegh.

Muligheten for å få tilsendt filmen på DVD i posten vil ikke komme i Norge. Den skal også legges ned i Sverige siden den er lite populær.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Warner har stor tro på tjenesten.

- Til nå har vi bare tilbudt nettbrukerne trusler og kjeft. Ulovlig nedlasting er et utbredt problem i Norden, sier Håvard Erga, sjef for Warner Home Video Norway, men kan ikke vise til konkrete tall for Norge. Men selskapet planlegger å få gjort en undersøkelse på denne om kort tid.

- Vi trenger et alternativ til den ulovlige nedlastingen og vi tror det finnes et marked for dette, sier Erga, og viser til at Apple har lykkes når det gjelder musikk.

Det at man i hvert fall foreløpig ikke får brent filmene til DVD tror ikke Versteegh vil være noen showstopper. Han mener at det bare kreves en liten investering for å lagre hundrevis av filmer på en PC. Det har han i og for seg rett i, siden prisen på harddiskplass stadig går ned.

Bonver sikter mot at én prosent av den totale filmomsetningen i Norden vil komme fra nedlasting i 2007. Dette håper man vil vokse til 10 prosent innen 2010, noe som utgjør omtrent 200 millioner kroner. Bonver er Nordens største distributør av film og har ifølge Versteegh omtrent 50 prosent av markedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.