TELEKOM

Fredsprisvinner mener Telenor er grådig

Fredsprisvinner Muhammed Yunus mener Telenor tar for mye av overskuddet i Grameen Phone.

6. des. 2006 - 08:04

New York (NTB): Årets nobelprisvinner Muhammad Yunus vil ta opp kampen med Telenor, som han mener tar ut profitt fra et mobiltelefonselskap på bekostning av fattige bangladeshere.

Når Yunus kommer til Oslo for å motta prisen, vil han samtidig forsøke å fravriste Telenor kontrollen over selskapet Grameen Phone, som banken hans driver i Bangladesh, ifølge en artikkel i det amerikanske finanstidsskriftet Fortune. Grameen Phone er et fellesprosjekt mellom Yunus' Grameen Bank, som sørger for mikrokreditter til fattige i Bangladesh, og norske Telenor.

Ideologisk forskjell
Under oppholdet i Oslo kommer Yunus ifølge Fortune til å peke på det ironiske i at landet som deler ut Nobels fredspris til ham for hans arbeid med mikrokreditt, også er hjem til selskapet som han mener nekter å respektere en avtale om at Grameen Bank skal få kontrollen over mobiltelefonselskapet.

– Det er et spent forhold mellom oss og Telenor. Det er en ideologisk forskjell. De er opptatt av maksimal profitt, mens vi er opptatt av sosiale målsettinger, sier Yunus til Fortune.

Grameen Phone har over 9,5 millioner kunder og en markedsandel på hele 63 prosent. Telenor har en eierandel på 62 prosent i selskapet, som nå er blitt Bangladeshs største selskap med en inntekt på 2,6 milliarder kroner og et netto driftsoverskudd på 550 millioner kroner i 2005.

Lån til kvinner
I samarbeid med Telenor har selskapet støttet 260.000 kvinner ved å gi dem smålån til å kjøpe en mobiltelefon og dermed opprette små telefonsentraler på landsbygda Kvinnene har slik skapt seg et levebrød samtidig som de er blitt knutepunkter for utvikling i de fattige små samfunnene som tidligere ikke hadde kommunikasjon med omverdenen.

Telenor benekter at Grameen Phone er blitt en melkeku eller at selskapet har avtalt å overlate kontrollen til Grameen Bank.

– Forskjellige synspunkter er en naturlig del av forretningslivet. Vi har aldri forpliktet oss til å redusere vår andel i selskapet, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas til Fortune. Han understreket at Telenor aldri har fått tilbake sin opprinnelige investering.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.