Oslo (NTB): Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) har bedt Telenor å orientere om forholdet til mobiltelefonselskapet Grameen Phone, som banken til fredsprisvinneren Muhammad Yunus delvis eier i Bangladesh.
Yunus ønsker, ifølge det amerikanske finanstidsskriftet Fortune, å fravriste Telenor kontrollen over mobiltelefonselskapet. Det er et fellesprosjekt mellom Telenor og Yunus' Grameen Bank som gir mikrokreditter til fattige i Bangladesh.
Fredsprisvinneren mener Telenor tar ut profitt fra mobiltelefonselskapet på bekostning av fattige bangladeshere.
– Det er et spent forhold mellom oss og Telenor. Det er en ideologisk forskjell. De er opptatt av maksimal profitt, mens vi er opptatt av sosiale målsettinger, sier Yunus.
Vil orienteres
– Jeg er kjent med at det er uenighet mellom Grameen Bank og Telenor, og jeg har bedt Telenor om en orientering om saken. Jeg er også kjent med at professor Muhammad Yunus og Telenors ledelse skal møtes i forbindelse med besøket til Yunus i Norge, sier Andersen.
Tidligere torsdag sendte Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten et brev til Andersen der de ba statsråden se på saken. Ifølge Høybråten er saken pinlig både for Telenor og staten som hovedaksjonær i selskapet.
Telenor benekter at Grameen Phone er blitt en melkeku for Telenor, eller at selskapet har avtalt å overlate kontrollen til Grameen Bank.
Ingen forpliktelse
– Vi har aldri forpliktet oss til å redusere vår andel i selskapet, sier Telenors-sjef Jon Fredrik Baksaas til Fortune. Han understreker også at Telenor aldri har fått tilbake sin opprinnelige investering.
Tormod Hermansen, som var Telenor-sjef da selskapet i følge Yunus skal ha lovet å gi sine aksjer tilbake til lokale eiere etter seks år, støtter Baksaas.
– Jeg tror ikke det var noen avtale om dette. Men det var en intensjon om at Grameen Phone skulle børsnoteres på Børsen i Dhaka, og at det i den forbindelse ville være naturlig at aksjonærene enten solgte noe ned, eller at de hentet inn ny kapital slik at eierandelene ble noe redusert, sier Hermansen til NRK:
Grameen Phone har over 9,5 millioner kunder og en markedsandel på 63 prosent. Telenor har en eierandel på 62 prosent i selskapet som er blitt Bangladeshs største selskap med et netto driftsoverskudd på 550 millioner kroner i 2005.
I samarbeid med Telenor har selskapet støttet 260.000 kvinner ved å gi dem smålån til å kjøpe mobiltelefoner slik at de har fått et levebrød av å opprette små telefonsentraler på landsbygda.
Les også:
- [18.12.2006] Telenor feilinformerte Stortinget
- [18.12.2006] Yunus kjørte hardt PR-løp mot Telenor
- [06.12.2006] Fredsprisvinner mener Telenor er grådig
- [18.10.2006] Telenor vil tredoble mobilsalget i Bangladesh
- [13.10.2006] Fredspris til Telenors mobil-partner
- [11.10.1999] GSM gir de beste telefonkioskene
- [26.09.1997] Telenors gode samvittighet
- [01.04.1997] Telenor åpnet GSM-nett i Bangladesh