Denne uken har Sony BMG inngått to ulike rettsforlik i USA for å legge bak seg skandalen med den aggressive kopibeskyttelsen som selskapet la inn på noen av sine CD-er i fjor.
Kopibeskyttelsen oppførte seg som en «rootkit» når CD-en ble spilt av på en Windows-PC: Det ble installert drivere og programvare i en skjult mappe. Programvaren tappet PC-ens prosessorkraft også når det ikke ble spilt CD-er, og driverne overstyrte de opprinnelig Windows-driverne. Det var ytterst komplisert å oppdage og fjerne dette «rootkitet», og mange opplevde at PC-en ble upålitelig. Dessuten viste det seg at kopibeskyttelsen inneholdt et sikkerhetshull som uvedkommende kunne bruke for å få kontroll over hele PC-en.
Les også:
- [13.07.2007] Sony BMG saksøker antipirat-selskap
- [15.02.2006] Kopisperre med rootkit også på DVD-film
- [30.12.2005] Sony vil gi erstatning for "rootkit"-skandale
- [22.12.2005] Texas utvider anklagene mot Sony BMG
- [22.11.2005] Sony BMG saksøkt for spionvarebruk
- [01.11.2005] Musikk-CD installerer «rootkit» i Windows
Sony måtte legge ut en løsning for å hjelpe forbrukere til å fjerne kopibeskyttelsen, og trakk de aktuelle CD-ene fra salg.
Forlikene i USA – et tirsdag med delstatene California og Texas, og et i går med 39 andre delstater – innebærer at Sony BMG må ut med til sammen 5,75 millioner dollar til delstatene.
De innebærer videre at forbrukere som dokumenterer at de har måttet betale for å få gjenopprettet PC-en som følge av problemer med kopibeskyttelsen, kan henvende seg til Sony BMG og få utbetalt inntil 175 dollar, tilsvarende noe over 1100 kroner.