Det statseide svenske «Stadsnätföreningen» har vært et viktig instrument for den framgangsrike fiberutbyggingen i Sverige. Det anslås at Sverige har en fiberutbredelse på 30 prosent, mens Norge bare har fem, og mye av infrastrukturen er kontrollert av innholdsleverandører.
Derfor har aktører som jobber for en åpen, operatørnøytral infrastruktur i Norge, etablert en egen forening, Norsk Bynettforening eller «Bynettforeningen». Målet er å sikre valgfrihet og konkurranse på tjenester i bredbåndsnettet.
– Fjernsyn blir mer og mer viktig. Nå har snart 500 000 nordmenn HD-ready flatskjermer, men ennå er det ingen som tilbyr en HDTV-kanal. I morgen vil Ethernet være overfylt av HD-kanaler. Da må man ha en infrastruktur som kan være i stand til å levere. Det eneste som fungerer er fiberoptisk nettverk. Verken digitalt bakkenett eller kabel-tv kan matche dette, sier leder for Bynettforeningen, Tore Fuglastad til digi.no.
Torsdag denne uken arrangerer bynettforeningen et heldagseminar om muligheter framover, og i alt 150 deltakere har meldt seg på.
– Det er åpenbart at det er stor interesse for dette tema, sier Tom Solberg i Bynettforeningen til digi.no.
Fram til nå har Lyse Tele i Rogaland nærmest vært enerådende på markedet med sitt lukkede trippelpakketilbud med Internett, telefoni og tv-innhold i en og samme pakke. I dag har Lyse Tele rundt 50 000 kunder i over 100 kommuner.
Det er i hovedsak fiberkunder og Ethernet-kunder, Bynettforeningen vil jobbe for ettersom fiber og Ethernet er best både på kapasitet og ytelse. Men andre aksessformer, som kabel-TV (koaks) og trådløst/Wimax, er også aktuelle, men ligger teknisk sett noe lenger fram i tid, trolig mot slutten av 2007.
Solber mener det er ingen begrensninger i transportnettet og hvor mange som kan få tilbudet. Den eneste begrensningen per dato er antall samtidige tv pakker per kunde (såkalte parallelle multicast i samme nett).
Det er fordi ulike aktører har valgt ulike krypteringsløsninger. For å sikre digital distribusjon av tv-selskapenes innhold, må man ha både Viasats pakke og Canal Digitals pakke hjemme i stua, i tillegg til to dekodere. Dette antas etter hvert å bli standardisert mot ett felles krypteringssystem.
– Målet er at man over tid kan kjøpe kanaler a la carte i stedet for dagens «pakker», sier Solberg.
Les også:
- [09.12.2011] Lanserer gratis «bredbånd»
- [13.01.2009] Lyse Tele sliter i Danmark
- [15.04.2008] Kamp om fiberkundene i stor-Oslo
- [26.06.2007] Samler styrkene for åpne nett i Norge
- [08.05.2006] Bredbåndkrig på gang i Fredrikstad
- [30.03.2006] Frykter fibermonopol i Fredrikstad