Fiber er en infrastruktur som Telenor ikke har tatt seg råd til å gå for. Troms Kraft har derimot investert 200 millioner kroner i et åpent fibernett som lar kundene selv velge hvem som skal levere tjenestene.
Med drahjelp fra Mälarenergi Stadsnät i Sverige har Troms bygget et åpent fiberoptisk bredbåndsnett (bynett) for alle former for digital kommunikasjon, alt fra datatrafikk, Internett, telefoni, TV, film, musikk, spill og alarmsignaler. Bynett fungerer som et stort intranett eller et lokalnett.
Fiberløsning til Troms Kraft har per i dag en kapasitet på 100 Mb/s i begge retninger som koster 149 kroner i måneden å leie. I tillegg kommer utgiftene til tjenesteleverandørene og en relativt høy etableringsavgift på 28 000 kroner ved førstegangsinstallasjon av fiber. Kunder i enebolig kan spare et par tusenlapper på å grave selv.
Bynettet tilbyr i dag 34 tjenester.
Administrerende direktør Robert Kjellberg i svenske OpenNet, forteller til digi.no at
Sverige har kommet langt i sin fibersatsning. Troms Kraft har fått drahjelp fra Mälarenergi Stadsnät til planlegging og utbygging av sitt fibernett, og både Agder Energi og Hafslund kan være neste som står for tur.
– Vi ser er en stor interesse for våre erfaringer, og i stedet for å finne opp kruttet på nytt tilbyr vi konsulentbistand til norske aktører, framholder Kjellberg.
Av 4,2 millioner husstander i Sverige, har 400 000 tilgang til fiberbredbånd.
Det svenske «Öppna Stadsnät» har prioritert fiberutbyggingen mot det offentlige, private og næringslivet. Av 290 kommuner i Sverige, er det svenske statsnettet representert i 178 kommuner.
Västerås er den kommunen som blir trukket fram som et stjerneeksempel i Sverige. I denne kommunen har 60 prosent av dem som har tilgang til fiber, blitt fiberkunder. Foruten boligbyggelag og blokker, har 7000 villaeiere selv betalt for fiber inn til huset.
– Vi ser at stadig flere ser det som en investering å bygge fiber til sitt hus, sier Kjellberg.
For 238 kroner i måneden kan en husstand få 100 Mb/s fiberlinje inn i huset.
Kjellberg mener suksessen utelukkende skyldes fokus på visjon og god markedsføring for å hjelpe folk til å forstå verdien av å investere i fiber. I snitt koster det 10 000 kroner å bygge fiber til huset. Til gjengjeld koster det bare 148 kroner i måneden for en 10 Mb/s linje i måneden. Til sammenligning ville det i Sverige ha kostet 300 kroner for en ADSL++.
I Norge vil den samme tjenesten (ADSL 2+) hos NextGenTel koste 499 kroner i måneden.