Etter noen vanskelige år med oppsigelser og fusjoner etter dot.com boblen, begynte IT-bransjen så smått å ansette folk igjen i 2004. De to siste årene har markedet tilspisset seg, og nå koker det i IT-bransjen.
Hodejeger Haakon Gellein i IT-rekrutteringsselskapet Dfind sier til Finansavisen at lønnsbildet har utviklet seg i et utrolig tempo. En systemutvikler kan i dag få 30 prosent mer i lønn enn for bare ett år siden.
Kandidater som blir oppringt med jobbtilbud kan bli fristet med lønnsøkninger på 150.000 til 200.000.
Gellein mener bedrifter går over lik for å få gode kandidater på kroken. Bedrifter flyr kandidater til møter med toppsjefen og byr på store middager. Til og med penger ved kontraktsinngåelse er ikke ukjent i bransjen.
Gellein antyder at det gjerne kan dreie seg om en månedslønn som en såkalt signon-fee. Også kolleger som tipser om folk som senere blir ansatt, loves betaling.
IBM-sjef Morten Thorkildsen har tidligere uttalt til digi.no at IT-giganten benytter seg av såkalt «referable»-bonus med opptil 3000 dollar til ansatte som gir tips om folk de kjenner og som er på jakt etter nye utfordringer.
Les også:
- [20.02.2007] Send polske IT-studenter på norsk-kurs
- [14.02.2007] Joda, lønnen er det viktigste
- [18.01.2007] IBM trekker seg fra lønnsgaloppen
- [17.01.2007] Fraråder IT-bedrifter å lokke med penger
- [11.10.2006] Svenske IT-lønninger vokser i rakettfart
- [26.09.2006] Betaler godt for tips om gode hoder
Også hodejeger Rolf Nævra i Megellan IT, registrerer solide lønnsøkninger ved jobbskifte.
- 200 000 i lønnshopp er nok mer av unntakene, men forventningene til et løft er langt høyere i dag enn tidligere, sier han til digi.no.
Han framholder at den mest attraktive gruppen er nyutdannede sivilingeniører med 1 til 5 års erfaring fra Java, JEE, arkitektur eller integrasjon. Disse har solid kompetanse, men har ennå ikke blitt for dyre for IT-bedriftene, sier Nævra.
Mellomledere og ledere derimot, er det ikke fullt så stor etterspørsel etter. De må isåfall være «doere» og være med å ta i et tak i en hektisk bransje, sier Nævra.