IT-bransjen er inne i en ny gulltid etter å ha vært igjennom en tøff periode med masseoppsigelser og sammenslåinger.
Nå har pendelen så til de grader snudd at IT-bedrifter i desperasjon tilbyr opptil flere hundre tusen kroner ekstra i lønn i tillegg til såkalte sign on-fees ved kontraktsinngåelse.
Dette har fått flere IT-bedrifter til å reagere, og mange hevder at dette gjelder slett ikke dem, blant annet IBM. Tidligere statsråd og nå sjef for IBMs konsulentdivisjon, Morten Andreas Meyer, har uttalt til digi.no at IBM prinsipielt er imot å bruke penger som lokkemiddel ved nyansettelser.
– Vi er opptatt av å gi gode lønnsbetingelser, men vi har ikke som mål å være lønnsvinnere, sier Meyer til digi.no.
Han mener at faglig utfordrende oppgaver i et godt arbeidsmiljø bør bety mest når man ønsker å bytte arbeidsplass.
Les også:
- [17.07.2007] Lønnsomt for IT-folk å ta master
- [20.02.2007] Send polske IT-studenter på norsk-kurs
- [07.02.2007] Hever lønninger for å beholde IT-folk
- [18.01.2007] IBM trekker seg fra lønnsgaloppen
- [17.01.2007] Fraråder IT-bedrifter å lokke med penger
- [17.01.2007] IT-folk tilbys 200.000 kroner ved jobbskifte
Hodejeger Rolf Nævra i Magellanit erfarer noe helt annet.
Rekrutteringsselskapet hentet i fjor inn 65 nye IT-hoder til forskjellige IT-selskaper. Samtlige valgte den bedriften som betalte best, fastslår Nævra til digi.no.
Han mener knapphet på dyktige IT-konsulenter og kamp om hodene innebærer at dem med de beste betingelsene vinner.
Nævra erfarer også at staten og de statlige selskapene har meldt seg på pengegaloppen, og de går ikke sjelden av med seieren.
– Vi ser stadig oftere at statlige virksomheter byr over private for å rekruttere eller beholde IT-konsulenter. Det er tydelig at mange har høye vekstambisjoner, stor frihet og mye penger å bruke, framholder han.
Det er slutt på den tiden fra IT-bransjens tøffe år, der offentlig sektor en lett jobb med å rekruttere konsulenter som ville flykte inn i en trygg tilværelse i staten. Nå er ikke det lenger tilfelle, og det må penger til for å holde på folkene.
Også IT-selskaper som sliter må oppjustere seg på lønninger dersom de skal klare å holde på gode folk. Det skadeskutte programvareselskapet Software Innovation må kutte store kostnader, men hever likevel lønningene.
Etter tre måneder i sjefsstolen har Software Innovation-sjef Frode Haugli tydelig gitt uttrykk for at kostnadene må ned. Men unntaket er lønnskostnader, som skal opp.
Haugli mener selskapet i prinsippet må velge mellom pest eller kolera – la lønnsnivået stå uendret og akseptere at folk fortsetter å slutte, eller heve lønnene og beholde folk.